|
Nl:Help:Editing
From NeoWiki
Voor het aanvragen van een gebruikersaccount voor deze wiki, gelieve de stappen te volgen op de Nieuwe Gebruiker pagina.
Contents |
Informatie over het werken in de wiki en de Wiki Syntax
- Op de MediaWiki site
- http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Reference_card
- http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Editing
- http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Table
- Op Wikipedia
Stijl en redactionele beleid voor de NeoWiki
had een aantal regels op de oude wiki. Die zagen er ongeveer zo uit:
- Houd de pagina's kort. Als een pagina lang is, is bevat ze waarschijnlijk te veel onderwerpen en kan ze beter worden opgesplitst in twee of meer pagina's.
MediaWiki splitst titelwoorden aan de hand van spaties (en verandert ze in underscores in de pagina-URL's). Geef nieuwe pagina's een beschrijvende titel.
- NeoJInfo is een slechte naam/ titel voor een pagina.
- Informatie over NeoOffice of NeoOffice Informatie zijn goede namen van pagina's/titels.
- Gebruik geen paginatitels die eindigen met "scp" , "ftp" of andere bekende internet protocollen, of veel voorkomende extensies voor uitvoerbare bestanden ("exe"); de server zal die pagina's niet weergeven.
- Streef er naar om de om zoveel als mogelijk geen niet-alphanumerieke lettertekens te gebruiken in pagina titels, tenzij deze lettertekens deel uit maken van je taal (zoals "captures d'écran" in het Frans) of nodig zijn om de titel van het artikel duidelijk te maken. Koppeltekens en punten zijn OK, maar lettertekens zoals komma's, puntkomma's, aanhalingstekens en haakjes zijn te vermijden. Dubbele punten blijven best voorbehouden voor pagina's in "Namespaces" ( zoals ) of onze taal pseudo-namespaces (zoals Fr:Accueil )
- voeg altijd commentaar (samenvatting) bij een verandering.
- Bij het toevoegen van een nieuwe pagina, zorg ervoor dat de pagina ook van de desbetreffende Category tag(s) is voorzien.
- Voor discussie of vragen, post op de Talk (discussie) pagina van het artikel of redacteur in kwestie (voor de discussie rond een specifieke bewerking), of start een nieuwe bijdrage(thread) op het NeoWiki forum op trinity.
- Naamsverandering: kijk op de Rebranding pagina voor de nieuwste info over de naamsverandering van NeoOffice/J naar NeoOffice in deze wiki
- Als je een link legt naar een pagina van NeoOffice.org, is het voor Engelse pagina's nodig om taal -agnostische urls te gebruiken bv http://www.neooffice.org/neojava/download.php in plaats van http://www.neooffice.org/neojava/en/download.php
- dit laat het omleiden toe naar de pagina(s) in de voorkeurtaal van de gebruiker, als deze bestaat tenminste.
- Wanneer je een link legt naar een sectie(anker) op een pagina, gebruik dan volgende vorm als work-around voor een probleem dat zich voordoet met Safari bv: http://www.neooffice.org/neojava/download.php#installlanguages wordt dan http://www.neooffice.org/neojava/download.php?fragment=installlanguages
Stijl en Opmaak gids
Wanneer je nieuwe informatie toevoegt aan de wiki of bestaande informatie bewerkt , hou je altijd aan de onderstaande NeoOffice stijlgidsen:
- Menu's, submenu's en menu-items - altijd gebruik maken van zinnen, niet "->" of ander soort steno. En niet gewoon zinnen, maar zinnen die de gebruiker vertellen wat te doen in de volgorde dat de gebruiker het tegenkomt (menu's openen, knoppen selecteren, boxes aanvinken, enz.)." Bv "In het menu Beeld, Werkbalken, selecteer Aanpassen." . Namen van het menu, het submenu of item zijn vet.
- Gebruik het Menu-sjabloon: {{menu|Naam van het menu of menu-item}}
- "Dialoog/venster titels" of "Voorkeur Optie Naam"
- Gebruik het venster sjabloon Window voor (dialoog)venster titels: {{Window|naam van het Venster}}
- Gebruik het voorkeuren sjabloon prefName voor voorkeuren/opties (het selecteren van een radio button, aanvinken of items uit een pop-up menu selecteren): {{prefName|Tekst van Voorkeur/Optie}}
- Gebruik het onderdeel sjabloonSection voor de namen van sub-secties in verschillende voorkeurvensters (bijv. Printer waarschuwingen in de Print voorkeur) of voor de tabbladen in een venster met tabbladen: ((rubriek |)){{section|Naam van Voorkeur onderverdeling of het Tabblad}}
- Zie Image:Section_vs_prefName.png voor een illustratie.
- Knoppen
- Gebruik de knop sjabloonButton : {{button|Naam van de knop}}
- Toetsenbord commando's (bv., return indrukken of ⌘-S, maar niet het intypen van een van tekst): {{key|naam van de toets /snelkoppeling combinatie}}
- Bestandsnamen - alleenstaand—geen deel uitmaken van een pad—worden vetgedrukt.
- Namen van Toepassing - gebruikt als verwijzing naar een andere toepassing in een artikel (bv. "Open Activiteitenweergave en klik op ..."), gebruik vet.
vooraf opgemaakte tekst</pre>-tag voor blokken met code.
- Gebruik NeoOffice en OpenOffice.org, niet Neo en OOo (in bepaalde gevallen, zoals bij handelsmerk richtlijnen of materiaal voor in de pers(media), gebruik NeoOffice ® in de plaats).
- Hoewel de MediaWiki richtlijnen hierboven vermeldt oproepen dat de auteurs en redacteurs om altijd hun bijdragen ondertekenen, NeoWiki houdt zich niet aan deze praktijk in artikelen. Naar analogie met een encyclopedie, willen we dat een artikel een geheel vormt, niet onderbroken door data's van bewerkingen en gebruikershandtekeningen.
- Bij het toevoegen van punten aan Discussion (Overleg:) pagina's, wil wel uw aanvullingen of opmerkingen ondertekenen.
Mac vs Windows/Unix/Linux afspraken
Aangezien het doel van NeoOffice is het meer Mac-achtig maken van OpenOffice.org, verkiezen we altijd "Mac afspraken" waar mogelijk, bijvoorbeeld iemand verwijzen naar Activteitenweergave om een proces dat hangt op te lossen, in plaats van ps -aux|grep blablabla... , en gebruik maken van Preferences…(Voorkeuren "onderdeel") in het NeoOffice menu in plaats van het Window-achtige Tools(Extra) menu, Options(Opties...) Als iets niet kan worden gedaan (of niet zo eenvoudig kan worden gedaan ) zonder Terminal op te starten, prima, maar we houden het liefst bij Mac-vriendelijke aanwijzingen. (Dit is ook in overeenstemming is met Waldo's punten 3-6 in de stijl gids discussie.)
Opmerkingen over URL's in sjablonen
Wanneer URL's naar trinity (of soortgelijke pagina's met ? = & en andere tekens er in) direct in sjablonen worden opgenomen, is het nodig de tekens te coderen of ze veroorzaken chaos in de weergave van het sabloon (het lijkt dat de = het meest problematisch zijn; wie had dat gedacht):
Van MediaWiki, met een paar aanvullingen zij missen:
Omzetting (hexadecimale ASCII-waarde met een procent-teken voor):
" # $ % & ' ( ) * , : ; < > [ ] ^ ` { | } ? = %22 %23 %24 %25 %26 %27 %28 %29 %2a %2c %3a %3b %3c %3e %5b %5d %5e %60 %7b %7c %7d %3f %3d
Beschikbare Sjablonen
Hier is een onvolledige lijst van de sjablonen die al begonnen zijn voor de NeoWiki. (Als de tijd het toelaat, zullen we proberen om beter het gebruik van hen te omschrijven)
Hulp bij bewerken van sjablonen
Zie ook de richtlijnen voor het vertalen van de NeoWiki voor meer informatie over het vertalen van templates, de nieuwe naamgeving en de regelingen voor de afgeraden templates.
( en Phillipe hebben onlangs [november 2005] verscheidende nieuwe sjablonen toegevoegd)
Administratieve Sjablonen
- Template:Fixme, Template:Fr:Fixme, Template:de:Fixme, Template:it:Fixme, Template:es:Fixme - hiermee voegt u een opmerking toe op een pagina die update(s) nodig heeft en voegt de pagina toe aan de "Fixme" categorie
- Template:InTranslation - voegt een opmerking toe aan de bovenkant van de pagina met vermelding van het artikel wordt vertaald en de volledige tekst is te vinden in een of meer andere talen.
- Template:LastUpdated - voegt een "Bijgewerkt:" opmerking toe aan de bovenkant van een pagina (voor semi-stabiele pagina's die soms aanzienlijke updates nodig hebben, zoals als de NeoOffice 2.1 Press Kit of NeoOffice Functievergelijking) met de datum van de laatste inhoudelijke wijziging .
- Template:Obsolete - hiermee voegt u een opmerking toe aan een pagina die aangeeft dat de pagina is verouderd (gebruikt voor pagina's die gestaakte toepassingen beschrijven)
Opmaak sjablonen
- Template:Bluebox - gebruikt op de Main Page en in het NeoOffice 2.1 Press Kit
- Deze sjabloon is ontworpen om enkel te werken door een andere pagina als argument te gebruiken, dus als u gebruik wilt maken van de bluebox stijl voor free-form tekst, het gebruik Template:Bluebox2 in de plaats
- Template:Alertbox- gebruikt voor kritieke meldingen
- Template:redbox - gebruikt voor belangrijke aankondigingen (niet-kritisch)
- Bijvoorbeeld verwijzingen naar de Trademark Usage Policy op de Bouw Instructies pagina en de vertalingen van de Trademark Usage pagina
- Template:Yellowcolumn - eigenlijk roze, die wordt gebruikt op nieuwe Main Page
- Template:Dashedbox
- Template:preBox- gebruikt om meerlijnige voor-geformateerde tekst in lijsten te gieten, zoals hier
- Template:Handbook sidebar
- Template:Imagebox
- Template:ImageboxRight
- Template:Window - dit is "in ontwikkeling" en een eerste poging om concrete invulling te geven aan de ongenuanceerde kenmerken van de stijl gids (venstertitel vs tabblad / venster titel vs optie instelling / titel, etc.)
- Template:BlueRow-alternatief voor de tabel hoofding bgcolor
- Template:HeaderRow - voor de tabel hoofding bgcolor
- Template:Y- Ja
- Template:N - Nee
- Template:W - Waarschuwing
- Template:Clickpic - klikbare afbeelding (gebruikt in "Aqua is Here")
Inhoud sjablonen
- Template:Editor toc -- inhoud
- Template:HistoryTOC - voor het NeoHistory artikel; maakt gebruik van het Handbook sidebar opmaak sjabloon
- Template:DatabaseTOC - voor de database configuratie en bij gebruik van reeks van artikelen; maakt gebruik van het handboek sidebar opmaak sjabloon
- Template:x11news
- Template:NeoOfficeWords- voor de nieuwe Main Page
- Template:NeoLightWords - voor de nieuwe Main Page
- Template:OOoWords - voor de nieuwe Main Page
- Template:MainPageNewsEN --inhoud sjablonen voor de bluebox in het Welkom onderdeel van de Main Page
- Template:Fr:MainPageNews
- Template:MainPageTerryEN, Template:Fr:MainPageTerry, Template:De:MainPageTerry - Terry Teague gedenktekst
- template:x11sidebar - menu voor de zijkant van de X11 pagina's
- Template:NeoPatchVer - neo patch versie
- Template:NeoEAPPatchVer - EAP-patch versie
- , Template:EAPend, Template:EAPstart- voor gelijk welke EAP dag of versie referenties
- Template:oooversion - OOo versie
Wiki Vertaling Sjablonen
Ook is er een reeks van stijl en inhoud sjablonen die specifiek zijn voor de wiki vertaling inspanningen; zie Richtlijnen voor vertalen van de NeoWiki voor meer info over deze sablonen. Gelieve deze sjablonen niet te vervangen door andere sjablonen of deze sjablonen te gebruiken voor andere doeleinden. Voor een niet-limitatieve lijst (zal groeien als meer talen worden toegevoegd) zie hieronder.
Inhoud
- Template:OtherLangs, Template:fr:OtherLangs, Template:de:OtherLangs, Template:it:OtherLangs, Template:es:OtherLangs
Opmaak
Zandbak
heeft de Test-pagina aangemaakt die iedereen kan gebruiken bij het uitproberen van bewerkingen en wiki technieken zonder gevaar voor de bestaande pagina's. Als je wilt experimenteren met hoe de wiki werkt, doen het op die pagina.
Stijl Gids overleg
Voor meer details over hoe we tot deze regels kwamen en andere besprekingen van de Stijl gids , zie Style Guide Discussion over dit artikel op de Engelstalige Overleg pagina.