Nl:Probleemoplossingen

From NeoWiki

Jump to: navigation, search
Warning! (click icon for its license info) This page is heavily out-of-date. Please see the English version of this page instead.

Eerste hulp bij NeoOffice-gevallen

Er zijn verscheidene veelvoorkomende oorzaken van problemen die leiden tot crashes, sub-optimale prestaties, of ander ongewenst gedrag in NeoOffice. Deze pagina verzamelt een aantal gemeenschappelijke problemen en tips om een oorzaak te bepalen, of in sommige gevallen zelfs het probleem op te lossen. (Voor problemen verbonden met de installatie van NeoOffice of NeoOffice patches, gelieve Installatie Vragen en Oplossingen te raadplegen.)

Om deze pagina te gebruiken, zoekt u het probleem in de "Algemene problemen" sectie. Vervolgens klikt op de link of links voor meer informatie over de stappen die je kan proberen voor het oplossen ervan. Indien u niet uw specifieke probleem vindt in Algemene problemen, zoek naar een soortgelijk probleem of stel uw vraag in het NeoOffice Support forum op trinity.

Algemene problemen

Bij alle problemen

Het duurt langer dan een minuut om NeoOffice op te starten

NeoOffice start niet, of crasht tijdens het opstarten of direct na het starten

NeoOffice crasht willekeurig

Problemen met de menu's of menu-bar

Dialogen of vensters verschijnen zonder tekst

Crash tijdens de weergave van lettertypelijst

Tekst verschijnt als koeterwaals, of bepaalde tekens zijn onjuist

Fout bij het laden van BASIC van een document

Prestatie

"Veelvoorkomende oorzaken van trage of flauwe prestaties"

Een patch lijkt niet het probleem op te lossen waarvoor het voorzien is

Voorkeuren lijken niet te worden opgeslagen

Sommige toetscombinaties werken niet

Document zoomt willekeurig in en uit.

NeoOffice beweert dat een document reeds in gebruik door een andere gebruiker na een crash

Oplossingen en Probleemanalyse stappen

Hieronder vindt u een reeks van oplossingen en de stappen die u kunnen helpen bij het oplossen van algemene problemen die u met NeoOffice kan hebben.

Algemene Problemen oplossen

Installeer NeoOffice Patches

 • Zorg ervoor dat u altijd de nieuwste NeoOffice patch heeft.
  • NeoOffice wordt regelmatig bijgewerkt door middel van patches, en het is vaak het probleem dat u ondervindt, opgelost door de nieuwste patch, dus zorg ervoor dat u regelmatig de patches installeert

Update Mac OS X

 • Zorg dat u altijd de nieuwste versie van Mac OS X (bijv. 10.3.9 of 10.4.10) hebt en de meest recente beschikbare beveiliging-en Java-updates van Apple (zie hierondervoor instructies over het gebruik van Software Update en de controle van uw Java-versie) .
  • Hoewel NeoOffice kan draaien op oudere versies van Mac OS X 10.3 en 10.4, is elke patch alleen gekwalificeerde tegen de .x-versie op het moment van de uitgave van de patch .
  • Net zo is elke NeoOffice patch alleen gekwalificeerde tegen de meest recente Java-update voor de juiste Mac OS X versie, en niet de nieuwste Java-update hebben zal bizarre en anders niet te verklaarbare problemen veroorzaken.
Uitschakelen systeem hacks
 • Uitschakelen of verwijderen van alle geïnstalleerde software die het systeem kraken, of NeoOffice toevoegen aan de lijst van uitsluitingen voor APE haxie(s).
  Software die het systeem kraken , zoals als InputManagers, SIMBL "plugins", of haxies (programma's die gebruikmaken van Unsanity's Application Enhancer (APE) omgeving), werken door het inbreken en injecteren van hun eigen code in werkende toepassingen met het oog op het aanpassen van de functionaliteit van Mac OS X of een toepassing op een zodanige wijze die noch door Apple, noch door de ontwikkelaar van de toepassing was voorzien. Een van deze programma's kan een fout hebben die er voor zorgt dat een toepassing vastloopt, of gewoon een toestand veroorzaken die niet door de toepassing kan worden opgevangen en zodoende leiden tot een crash.
  Vanwege de omvang van het project en de beperkte tijd en middelen van de NeoOffice ontwikkelaars, zal men geen moeite doen voor een probleem op te lossen dat alleen gebeurt wanneer software die het systeem kraken aanwezig is. Gelieve ook nota te nemen van het feit dat het Apple's ondersteuningsbeleid is om geen rekening te houden met alle meldingen van problemen die optreden wanneer APE aanwezig is.
 • Sommige haxies, vooral oudere, kunnen NeoOffice tot 10 keer trager laten lopen dan op machines die niet beschikken over de haxie.
 • Niet alle willekeurige crashes worden veroorzaakt door haxies, maar we hebben een onevenredige correlatie tussen de aanwezigheid van haxies en vreemde NeoOffice crashes(dit was vooral het geval met NeoOffice versies voor 1.2 Alpha, die gebruikt Java 1.3.1). Veel andere Mac-ontwikkelaars hebben soortgelijke problemen ervaren met hun toepassingen wanneer haxies aanwezig zijn.
 • Om te bepalen of software hebt die het systeem kraken, en ze zo nodig uit te schakelen doe je het volgende :
  • Controleer of Unsanity APE is geïnstalleerd door het openen van Systeemvoorkeuren. If there is an Unsanity APE icon at the bottom of the window, click on it and then disable it (or at least disable it for NeoOffice). Als er een Unsanity APE icoon zichtbaar is aan de onderkant van het venster, klik erop en schakel je deze uit (of toch ten minste voor NeoOffice).
  • Elk van de volgende mappen, controleren op eventuele submappen genaamd ApplicationEnhancer.bundle of Smart Crash Reports of SIMBL.Als je er vindt dat, verplaats ze uit de mappen en herstart uw computer:
   /Systeem//Bibliotheek/SystemConfiguration
   ~/Bibliotheek/InputManagers
   ~/Bibliotheek/Application Support
   /Bibliotheek/InputManagers
   /Bibliotheek/Application Support
   Vergeet niet dat ~ staat voor je thuismap en / staat voor de opstartschijf (gewoonlijk Macintosh HD genaamd)

Schakel MenuCracker uit

 • MenuCracker, hoewel niet een Unsanity APE haxie, maakt het mogelijk om derden om items te laten toevoegen aan de Mac OS X menubalk, en het heeft in het verleden al problemen veroorzaakt, zoals de verdwijning van NeoOffice menus uit de menubalk.

Schakel trackpad gebaren uit

 • Veel gebruikers melden dat het trackpad van hun MacBook laptop te gevoelig is en dit er voor zorgt dat NeoOffice documenten willekeurig in en uit zoomen. Aangezien MacOS X geen enkele manier voorziet om de gevoeligheid van het trackpad aan te passen, kunnen gebruiker vanaf NeoOffice 2.2.5 Patch 5 alle vergroot of “magnify” gebaren en alle veeg of “swipe” gebaren uitschakelen om dit ongewenst in en uit zomen te stoppen. Om deze trackpad gebaren uit te schakelen zijn volgende stappen nodig:
  • Verzeker je ervan dat je de laatste NeoOffice patch heb geïnstalleerd van de patch download pagina
  • Start de /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal toepassing, kopieer het volgende commando naar het Terminal venster en druk op de Return toets:
   defaults write org.neooffice.NeoOffice IgnoreTrackpadGestures -bool yes
  • Herstart NeoOffice

Verwijderen van geblokkeerde lock files

Als NeoOffice 3.0 crasht terwijl er een bestand open is, kan het soms gebeuren dat het onmogelijk is om dat bestand te openen of er wijzigingen in aan te brengen als men het opnieuw wil openen, en NeoOffice zal je dan waarschuwen dat het bestand al in gebruik is door een andere gebruiker. Vanaf OpenOffice.org 3.0 gebruiken de Sun ingenieurs niet langer de ingebouwde voorzieningen van een operating systeem om bestanden te reserveren maar een onzichtbare file die enkel toepassingen die gebouwd zijn op OpenOffice.org kunnen herkennen. Wanneer de toepassing crasht, word de lock file niet verwijderd en dus gaat NeoOffice er nog altijd vanuit dat het document in gebruik is. Om het document terug te kunnen gebruiken, is het nodig deze file te verwijderen.

 • Bij voorkeur gebeurd het verwijderen van deze lock file door het heropenen en terug afsluiten van het bestand door dezelfde gebruiker in dezelfde toepassing als waar de crash zich voordeed.
  Bij voorbeeld, als het bestand geopend was in NeoOffice en NeoOffice crashte dan is het nodig dat jij het bestand terug opent en sluit in NeoOffice. Als een collega het bestand met OpenOffice.org heeft geopend dan is het nodig dat die collega het terug opent en sluit met OpenOffice.org.
 • Als het niet mogelijk blijkt dat de oorspronkelijke persoon het bestand opent en sluit of deze methode werkt niet, dan kan men dit bestand ook manueel verwijderen:
  1. Start /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal op , kopieer volgende tekst, plak hem in het Terminal venster, en druk op de spatieblak:
   cd
  2. Ga naar Finder en sleep de "map" die het read-only bestand bevat in het Terminal venster
  3. Kopieer volgende tekst, plak het in de Terminal venster, en druk op de Return toets:
   ; rm .~lock.*

je zou nu weer toegang je bestand hebben en het weer kunnen bewerken.

Nakijken of gebruiker voorkeur bestanden beschadigt zijn

 • Beschadigde gebruiker voorkeur bestanden kunnen leiden tot crashes en onverwacht gedrag wanneer de toepassing wordt uitgevoerd. Wanneer voorkeuren of het wijzigen van de instellingen niet lijken te worden toegepast of niet behouden blijken tussen een herstart van NeoOffice, is de meest waarschijnlijke oorzaak een of andere vorm van beschadiging van uw profiel /voorkeuren. NeoOffice er een nieuw stel van laten maken zou het probleem op te lossen.
 1. Sluit NeoOffice.
 2. Verplaatsen of hernoemen je ~ /Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-3.0 (voor 3.0) en ~ /Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-2.2 (voor 2.2.x) en ~ /Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-2.1 (voor 2,1) mappen.
 3. Start NeoOffice, er wordt een nieuwe map voorkeuren en instellingen aangemaakt

Check de Console.log

 • Controleer de Console.log (via /Programmas /Hulpprogramma's/ Console.app) voor de berichten over Java, soffice.bin, of NeoOffice
  • Deze berichten kunnen voor u computerblabla zijn, maar door hen aan de NeoOffice Ondersteuning vrijwilligers te bezorgen kan dit hen in staat kan stellen de bron van uw probleem te bepalen.

Zorg dat NeoOffice de juiste bevoegdheden heeft

 • Als het NeoOffice symbool een tijdje stuitert in het Dock en daarna stopt, opent u Terminal (/Programma's /Hulpprogramma's/Terminal.app) en typ het volgende en druk op return:
  • <tt>cd /Applications/NeoOffice.app/Contents/program
  • ls -al soffice.bin
   • Het is nodig dat de eerste karakters 3 maal x bevatten
   • Zo niet, typ chmod + x soffice.bin, sluit Terminal en probeer NeoOffiche opnieuw op te starten.

Neem een staal als NeoOffice vastloopt tijdens het opstartproces

 • Als NeoOffice start, maar blijft "hangen" tijdens het opstarten (langer dan een minuut of zo op recente Macs), neem een staal vóór het Forceer-stoppen van NeoOffice, een van de ontwikkelaars of het ondersteuningsteam van de gemeenschap zouden het probleem kunnen afleiden gebaseerd op log info.

Geef een crash log voor crashes tijdens het opstarten

 • Als NeoOffice crasht, kijk voor een recente toevoeging in ~/Bibliotheek /Logs/ CrashReporter /soffice.bin.crash.log (de crash log voor NeoOffice, en helaas OpenOffice.org)
  Deze logs zullen vaak nuttige informatie bevatten, en zelfs als het voor u onzinnige computerblaba lijkt , een van de ontwikkelaars of het ondersteuningsteam van de gemeenschap het kunnen vaak het probleem afleiden gebaseerd op log info.
  Raadpleeg dit gedeelte van het Bugzilla-gidsvoor meer informatie over het verkrijgen van de crash log.

Onvoldoende RAM

 • NeoOffice heeft een Mac nodig met minstens 512 MB RAM (geheugen).. Hoewel NeoOffice draait op een Mac met 512 MB RAM-geheugen, zal het langzamer werken (en opstarten), vooral als u ook nog andere toepassingen open heeft (Mac OS X draait echt het beste met 512 MB RAM of meer).
  • Voeg meer RAM-geheugen toe op je Mac
   Gelukkig is RAM geheugen goedkoop, het toevoegen van RAM is de meest kosten-efficiënte manier om je Mac sneller te laten werken.Zie deze discussievoor een aantal verhalen uit het leven gegrepen.
  • Sluit alle andere toepassingen voordat u NeoOffice opstart

Bekijk de achtergrond processen

 • Voortdurend allerlei processen op de achtergrond laten lopen kan de prestatie van NeoOffice verminderen. Als u de Activiteitenweergave' opent, gelegen in de Hulpprogramma's submap van de Programma's map en klikt op de %processor of de geheugen tabbladen kunt u zien welke activiteiten de processor het meest belasten en het geheugen van uw computer gebruiken. Enkele bekende schuldigen zijn onder meer:
  • Seti @Home
  • Folding @Home
  • DNET client (http://www.distributed.net/)
  • Dashboard/widgets
   Schakel alle niet noodzakelijk widgets uit voor de beste prestaties
 • Als u een van deze applicaties heeft lopen, of als Activiteitenweergave' aan geeft dat een andere toepassing(en) al je processorvermogen of geheugen gebruikt, probeer dan de toepassing(en) af te sluiten voordat u NeoOffice opstart.

Uitschakelen van de automatische spellingcontrole

 • Zet de automatische spellingcontrole af, omdat de golvende lijnen weergeven een probleem vormen.
  Vanwege het feit dat de OpenOffice.org-code afzonderlijke pixels aanstuurt en Cocoa en Java (gebruikt voor het tekenen in NeoOffice) geen functie hebben voor het aansturen van de individuele pixels, is het hierdoor nodig dat NeoOffice een veel complexer proces gebruikt voor het tekenen van de golvende lijnen, door voor elk punt in.de lijnen een 1x1 rechthoek te tekenen gevuld door een pixel.

Let op voor antivirussoftware

 • Sommige virusscanners scannen alle bestanden wanneer de bestanden worden geopend, en andere virus scanners scannen archief-bestanden (.sit, .tar, .gz, en .zip en zijn neefjes, zoals .jar) wanneer deze bestanden worden gebruikt; bij het opstarten opent en gebruikt NeoOffice een groot aantal bestanden, waaronder een aantal zip en.jar archieven.
  • schakel virusscan uit voor de NeoOffice toepassing(Programma's/NeoOffice.app) en de voorkeuren map(~/Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-3.0 voor 3.0 of ~/Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-2.2 voor 2.2.1 of ~/Bibilotheek/Preferences/NeoOffice-2.1 voor 2.1) of enkel voor de archief-type bestanden van de NeoOffice toepassing en voorkeuren map

Verwijder macro's van de oudere NeoOffice versies

 • De foutmelding Fout bij het laden van document BASIC file: / / / xxxxx / xxxx / xxx-generale input / output-fout treedt op wanneer sommige BASIC bestanden (macro's) zijn ingevoerd uit NeoOffice voorkeurbestanden van oudere versies.Om van deze vervelende boodschap aftegeraken, is het nodig het volgende te doen:
  1. In het menu Extra, selecteert u het Macro's sub-menu, dan het Macro's beheren sub-menu, en tenslotte NeoOffice Basic
  2. In het dialoogvenster dat verschijnt, drukt u op de knop Beheren
  3. In het dialoogvenster dat verschijnt, klapt u alle macros inMijn Macro'suit en controleer het pad van elk.
  4. Voor alle onderdelen die een pad hebben dat niet bestaat, selecteert u het onderdeel en druk op de knop Verwijderen.

Controleer toetscombinaties gebruikt door Mac OS X

 • Als u een sneltoets heeft aangemaakt in NeoOffice en het werkt niet , kan dit zijn omdat u een combinatie heeft gekozen van toetsen die door Mac OS X al wordt gebruikt als een toetscombinatie of al in gebruik is door een van de Voorzieningen.
  • Kijk in de Systeemvoorkeuren (Toetsenbord en muis, Toetscombinaties tab) om te zien of uw keuze al in gebruik is als Toetscombinatie (deze optie is alleen beschikbaar in Mac OS X 10.4).
  • Open een toepassing die veel van Voorzieningen ondersteunt, bijvoorbeeld Teksteditor, en kijk in de Voorzieningen sub-menu van de toepassing 'Naam van de toepassing' menu om te zien of er Voorzieningen zijn die gebruik maken van de door u gekozen toetsencombinatie (bijv. Command-Shift-L is vaak toegewezen aan Search met Google).
   Als u nooit gebruik maakt van de Voorzieningen toetscombinaties en deze beschikbaar wil maken, kunt u deze installeren:
   • De Service Managervoorkeur (freeware) voor het uitschakelen van afzonderlijke Voorzieningen (werkt in 10.3.x en 10.4.x)
   • De ServiceScrubber toepassing (freeware) om Voorzieningen uit te schakelen of hun toetscombinaties te herverdelen (10.4.x)

Check voor snelkoppeling conflicten binnen NeoOffice

 • Als een combinatie van toetsen wordt weergegeven in een van de NeoOffice menu's als een snelkoppeling, maar in werkelijkheid niet blijken te werken, kan deze worden toegewezen aan een andere opdracht in het huidige NeoOffice module.
  • Als u een snelkoppeling als algemene NeoOffice snelkoppeling instelt, kan deze niet werkzaam blijken te zijn doordat de snelkoppeling al in de specifieke module waarin u werkt (bijvoorbeeld, Writer, Calc, enz.) is toegewezen.
   Dit is het geval met cmd-shift-F11, bijvoorbeeld, het menu laat zien dat deze toets-combinatie het Voorkeuren venster (via Opties in het Extramenu), maar dit werkt niet in Writer, daar Writer deze al heeft toegewezen aan iets mysterieus met sjablonen.
  • Eens je de module-specifieke instelling hebt verwijdert, voert de snelkoppeling het commando uit zoals het verschijnt in het menu.

Herstart de computer om het bibliotheken caches te legen

 • Mac OS X "caches" gedeelde bibliotheken en Java-klassen om de prestaties te verbeteren, maar heeft jammer genoeg een zeer kwalijke gewoonte van het niet leegmaken van de cache wanneer bijgewerkte bibliotheken en klassen zijn geïnstalleerd (zoals in NeoOffice patches). Als er een bug niet lijkt te zijn verholpen na de toepassing van een de patch die het probleem zou verhelpen , probeer het opnieuw opstarten van je Mac, dat zal de oude versies van bibliotheken en klassen uit de cache verwijderen.Als de fout nog steeds aanwezig is na het herstarten, kunt u de bug heropenen in Bugzilla.

Problemen met Java oplossen

Zorg ervoor dat je de meest recente Java-versie hebt

 • Controleer of u de meeste recente versie van Java 1.4.2 (en Java 1.5 op Mac OS X 10.4 en 10.5) hebt
  • Laat Mac OS X Software Update (uit het Apple-menu) zoeken naar beschikbare updates en installeer elke Mac OS X-updates, beveiligingsupdates, en Java-updates die worden aangeboden. Het kan nodig zijn Software-Update meerdere keren te laten zoeken om uw systeem.volledig bij te werken

Installeer niet alleen de updates van de Java-versie die u gebruikt, want updates bouwen op elkaar voort en het kan dat het niet installeren van een Java-update voor Java 1.4.2 of Java 1.5 er voor zorgt dat updates niet verschijnen in Software-Update omdat het nodig is eerst een andere update te installeren ( die op een andere Java-versie kan slaan)

  • Open Terminal (in /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal.app), typ het volgende en druk op return:
   java -version
   • Mac OS X 10.3.9:
    java version "1.4.2_12"
    Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.4.2_12-270)
    Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.4.2-70, mixed mode)
   • Mac OS X 10.4.10 en later:
    java version "1.5.0_13"
    Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_13-b05-241)
    Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_13-121, mixed mode, sharing)
   • Mac OS X 10.5.1 :
    Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_13-b05-237)
    Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_13-119, mixed mode, sharing)

Kijk uit voor een beschadigde Java installatie

 • Test voor een beschadigde Java installatie
  1. Maak een platte tekst bestand aan met de naam Test.java, zet de volgende lijnen erin en bewaar het :
   import java.awt.*; public class Test extends Panel { public void paint(Graphics g) { Graphics2D g2 = (Graphics2D)g; g2.setColor(Color.black); Font font = new Font("Arial", Font.PLAIN, 12); g2.setFont(font); g2.drawString("Java works", 100, 100); } public static void main(String[] args) { Frame f = new Frame(); Test p = new Test(); f.add(p); f.setSize(500, 500); f.show(); } }
  2. Open Terminal (in <tt>/Programma's/Hulpprogramma's/Terminal.app) en "<tt>cd" naar de map waarin u het bestand Test.java heeft bewaard
  3. Compileer het bestand Test.java met behulp van het volgende terminal commando:
   javac Test.java
  4. Run the compiled program with the version of Java you are using with NeoOffice by using the following terminal command: Voer het gecompileerde programma met de versie van Java u gebruikt met NeoOffice uit met behulp van de volgende terminal commando:
   • Java 1.4.2 (standaard op Mac OS X 10.3; optioneel voor Mac OS X 10.4):
    /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.4.2/Commands/java -classpath . Test
   • Java 1.5.0 (standaard op Mac OS X 10.4 en hoger):
    /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.5.0/Commands/java -classpath . Test
  5. Als er een leeg venster wordt weergegeven wanneer u het programma uitvoert, dan weet je dat Java werkt. [1]

Verwijder onverenigbare Java-uitbreidingen

 • Je hebt een Java-extensie geïnstalleerd in een van de volgende mappen en het is verziekt je JVM [2]:
  • ~/Bibliotheek/Java/Extensions/
  • /Bibliotheek/Java/Extensions/
  • /Systeem/Bibliotheek/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.5.0/Home/lib/ext/
  • /Systeem/Bibliotheek/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.4.2/Home/lib/ext/
  Verwijder de problematische extensie en probeer NeoOffice opnieuw op te starten (NB: NeoOffice probeert te voorkomen dat uitbreidingen in de eerste twee directories laden, maar de laatste bevat ook belangrijke bestanden voor de JVM en de inhoud ervan kan niet worden gedwongen om niet te laden).

Verwijder 24Uemail scripting addition

Gebruik Java 1.4.2 in plaats van Java 1.5

Als u Systeemvoorkeuren heeft gebruikt om sneltoetsen toe te wijzen aan een andere menu dan het NeoOffice menu die gebruik maken van de ⌥ option toets, deze sneltoesten zullen niet werken als u NeoOffice gebruikt met Java 1.5. Er is een probleem met Java 1.5 dat belet dat menu's kunnen gebruik maken van de ⌥ toets.

  • Gebruik Java 1.4.2 voor NeoOffice in plaats van Java 1.5
   • Kies Voorkeuren ... uit het NeoOffice menu
   • Kies Java' in het NeoOffice gedeelte van de zijbalk menu
   • Kies bij Java-opties Java 1.4.2 in de Java runtime environment (JRE) gevonden op systeem
  • Gebruik een sneltoets die de ⌥ toets niet nodig heeft

Kijk uit voor beschadigde Java Shared Archive

 • Beschadigde Java Shared Archive (zou dit worden vastgesteld door het bovenstaande?)
  Vaak veroorzaakt door sommige 10.3.x updates; Apple heeft een update uitgegeven om het probleem te verhelpen (maar ook door andere oorzaken, ; Terry had er een mogelijke oplossing voor)

Lettertype Problemen oplossen

Schakel beschadigde lettertypen uit

 • Dit wordt meestal veroorzaakt door een beschadigd lettertype dat Apple's tekst layout routines laat vastlopen of crashen (bijvoorbeeld Vivaldi, DejaVu Sans Extra Light); controleren op een beschadigt lettertype en dit lettertype uitschakelen via Lettertypecatalogus.
  • Mac OS X 10.3.x: Gebruik FontDoctorâ„¢ (demo-mode)
  • Mac OS X 10.4.x: Gebruik Lettertypecatalogus:
   • Selecteer al je lettertypen in Lettertypecatalogus
   • In het Archief menu , kies Controleer lettertype
   • Terwijl Lettertypecatalogus actief is kies Waarschuwingen in het drop-down menu,
   • Dan kijkt u de lettertypen na die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen geselecteerde lettertypen
  • Mac OS X 10.5.x : gebruik Lettertypecatalogus:
   • Selecteer al je lettertypes in Lettertypecatalogus
   • In het Archief menu, kies Controleer lettertype
   • Wanneer Lettertypecatalogus zijn controle heeft voltooit kies Lettertypecontrole in het drop-down menu.
   • Kijk vervolgens de lettertypes na die je zou willen verwijderen en klik op Verwijder geselecteerde lettertypes
    Het beste kan je alle lettertypes met foutmeldingen verwijderen, aangezien deze waarschijnlijk tot crashes lijden; je kan sommige problemen aangeduid als waarschuwingen, zoals duplicaat lettertypes, oplossen zonder dat het nodig is de lettertypes te verwijderen. Bij twijfel echter, is het verwijderen van de lettertypes de veiligste keuze.

Kijk na voor dubbele lettertypen

 • Gebruik Lettertypecatalogus om duplicaten op te lossen
  • Overloop de lijst van lettertypen en let op een lettertype dat aan de rechterkant een stip (•) heeft
  • Selecteer alle fonts met een stip
  • Kies Los conflicten op uit het Wijzig menu

Kijk het aantal geïnstalleerde lettertypen na

 • Als u er een groot aantal lettertypen is geïnstalleerd, zal NeoOffice traag opstarten of traag zijn in het gebruik (zie dit deel van de Installation Issues artikel)
  • schakel lettertypen uit die u niet gebruikt
  • Schakel Voorbeeld van lettertypen weergeven uit
   • Kies Voorkeuren ... uit het NeoOffice menu
   • In het NeoOffice gedeelte van zijbalk kies Weergave'
   • In de Lettertypelijsten onderverdeling verwijdert u het vinkje naast Voorbeeld van lettertypen weergeven

Kijk OpenOffice.org 2 na

 • OpenOffice.org 2.x creëert standaard omgezette kopieën van al uw geïnstalleerde Mac lettertypen. Omdat deze lettertypen worden opgeslagen in de toepassingsbundel van OpenOffice.org 2.x, worden al de duplicaat lettertypes geladen door het Apple Type Server (ATS) process en beschikbaar gesteld voor Mac OS X toepassingen. Dit verdubbelt het aantal geïnstalleerde lettertypenen deze duplicaat fonts kunnen de werking van NeoOffice ernstig verminderen, kunnen veroorzaken dat lettertypen onjuist worden weergegeven, en het kan zelfs leiden tot crashes.

Kijk uit voor het lettertype Tahoma

 • Als NeoOffice dialogen of vensters verschijnen zonder tekst in hen (zoals deze ), heeft u waarschijnlijk een probleem gehad als gevolg van het "Tahoma" lettertype in Office 2004.
  • Uitschakelen of verwijderen van het lettertype en de vensters zullen terug normaliter verschijnen[[3].


Dit artikel in andere talen: English Français Deutsch Italiano Español
Personal tools