No:NeoOffice 2.1 Lansering

From NeoWiki

Jump to: navigation, search

Pressemelding - INGEN SPERREFRIST

Kontakt: community AT neooffice DOT org

[edit] NeoOffice® 2.1 for Mac OS X lansert i dag

27. mars 2007


Vi introduserer NeoOffice 2.1

Santa Clara, California, USA: Planamesa Software og NeoOffice.org-samfunnet er stolte over å presentere NeoOffice 2.1, en betraktelig utvidet versjon av Mac OS X-utgaven av kontorpakken OpenOffice.org. OpenOffice.org er det frie kontorstøtteprogrammet som inneholder tekstbehandling, regneark, presentasjons-, tegne- og databaseprogram som er kompatible med Microsoft Office.

"Denne lanseringa er høydepunktet som følger av mange tusen timer frivillig arbeid," forteller Patrick Luby, daglig leder og sjefsingeniør hos NeoOffice.org. "Som følge av denne enorme innsatsen, lanserer vi en viktig ny versjon av et stabilt kontorprogram for Mac OS X, spekket med funksjonalitet og med støtte for omlag 60 språk."

NeoOffice 2.1 er tilgjengelig for nedlasting fra NeoOffice sitt nettsted på: http://download.neooffice.org/neojava/


Et kontorstøtteverktøy i toppklasse med komplett funksjonalitet

NeoOffice 2.1 er kompatibel med Microsoft Office og har en komplett utvalg av funksjoner som er vanlig for avanserte kontorprogrammer, bl.a. muligheten til å spore endringer i dokumenter som sirkuleres mellom brukerne. NeoOffice kan eksportere til mange dokumentformater som: PDF, HTML, Flash, Word, Excel og PowerPoint. Standardformatet er det ISO-godkjente åpne, XML-baserte dokumentformatet OpenDocument, som frigjør brukerne fra leverandøreide formater og innelåsing. Dette er en vanlig innvending mot leverandøreide (proprietære) formater.

NeoOffice.org tilbyr lokalisert grensesnitt med nærmere 60 forskjellige språk og tekst i romerske og andre alfabeter, som sør- og østasiatiske, tekst fra høyre og dokumenter med innhold på flere språk og alfabeter. Dette har gjort at enkeltpersoner og organisasjoner over hele verden – fra skoler til ideelle virksomheter – velger NeoOffice som sitt primære kontorprogram.

«Vi drar nytte av OpenOffice.org sitt fantastiske innsats med tilpasning til lokale språk, noe som gjør NeoOffice til et godt alternativ for Mac OS X-brukere over hele verden,» sier Ed Peterlin, sjefsteknolog og visjonær hos NeoOffice.org.


En enkel idé

«Da jeg startet NeoOffice-prosjektet, fantes det ikke noe brukbart alternativ til Microsoft sin Mac-versjon av Office,» forteller Luby. «Det fantes andre tekstbehandlere for Mac, men få som inkluderte regneark og presentasjonsprogram. Flerplattform-kontorprogrammet OpenOffice.org hadde alt dette og samtidig god kompatibilitet med Microsoft Office-dokumenter. Så det virket som en god idé å lage en ekte Mac OS X-versjon av programmet.»


Sømløs integrasjon av OpenOffice.org med Mac OS X

Basert på den siste, stabile OpenOffice.org-koden, har NeoOffice god integrasjon med Mac OS X. Grunnleggende Mac-kjennetegn som meny-linjen og den blå OK-knappen gir «Aqua»-utseendet til Mac OS X. I tillegg bruker NeoOffice Mac sine utskriftstjenester, har full støtte for utklippsbok, dra og slipp, Mac «kommando-tast» snarveier, mus med rullehjul, integrasjon med kjente epost-programmer, samt støtte for Mac sine egne fonter. NeoOffice leveres med et programtillegg («plugin») for Spotlight, som er Mac OS X sin søkefunksjon. Det gjør innholdet i NeoOffice-dokumenter kan indekseres og finnes ved hjelp av Spotlight. NeoOffice er kompatibel med Mac OS X 10.3.9 eller seinere og finnes i egen versjon for Macer med Intel-prosessor.

«NeoOffice 2.1 er et frittstående, dobbel-klikkbart Mac-program og trenger ikke X11 tilleggsprogramvare,» forteller Peterlin. «Vårt mål er å gjøre NeoOffice-utseendet og brukerfølelsen 100% lik andre Macintosh-programmer. Versjon 2.1 er nok en milepæl på veien.»


Støtter Office 2007 Word-dokumenter og makroer i Excel

Til forskjell fra alle versjoner av Microsoft Office for Mac så langt, tillater NeoOffice 2.1 brukerne å lese og skrive Microsoft Office 2007 (OpenXML) Word-dokumenter. Siden Microsoft har annonsert at neste versjon av Microsoft Office for Mac ikke lenger vil støtte Visual Basic for Applications- («VBA»-) makroer, vil NeoOffice 2.1 være den eneste løsningen for Mac-brukere som bruker VBA-makroer i sine Excel-dokumenter. Støtte av formatene OpenXML Excel- og PowerPoint-dokumenter er planlagt inkludert i nye versjoner av NeoOffice.

Støtte for utveksling og bruk av data («interoperabilitet») med Microsoft 2007 Word-dokumenter og VBA-makroer, samt den Solver-lignende funksjonen i NeoOffice sitt regneark, er hente fra ooo-build-prosjektet. Dette er en grein av OpenOffice.org som har flere funksjoner som Sun foreløpig ikke har innarbeidet i OpenOffice.org-koden. Anført av Novell, er ooo-build et samarbeid mellom mange enkeltpersoner og firmaer, inkludert store Linux-distributører. NeoOffice.org er stolt over samarbeidet med ooo-build-prosjektet som hjelper til med viktige egenskaper som OpenXML og VBA-makroer til alle eiere av Macer. «Det er flott at NeoOffice gjør sitt arbeid tilgjengelig gjennom JCA til OpenOffice.org via ooo-build og bygger videre på vår store investering her. Jeg er spent på det videre samarbeidet vårt,» sier Michael Meeks, ledende ingeniør hos Novell.


Forbedret støtte for Mac OS X Intel og Aqua

NeoOffice 2.1 er den eneste komplette kontorprogrammet (med tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram) til Mac som kan kjøres direkte på Intel-baserte Macer. Andre kontorprogrammer mangler enten et viktig delprogram, må kjøres ved hjelp av Rosetta-emulatoren på Intel-Macer, eller behøver X11-miljø.

Gjennom det siste årets arbeid, har NeoOffice-teamet gjort det mulig å bruke NeoOffice både på Intel- og PowerPC-Macer. I tillegg har teamet arbeidet hardt for å forbedre utseende og brukeropplevelsen. «Etter tre år med utvikling og feilretting, var fundamentet for NeoOffice endelig på plass,» sier Peterlin. «NeoOffice har vist seg som et stabilt og nyttig, og fortjente en finpuss for å ligne et ekte Mac-program.» Som et resultat av innsatsen, har NeoOffice 2.1 nær komplett støtte for alle Aqua designelementene, og et helt nytt sett med ikoner kalt Akua, utviklet av brukersamfunnet.


Åpen kildekode

NeoOffice bruker utviklingsmodellen fra åpen kildekode for å dra nytte av ressursene i et globalt samfunn av frivillige programmerere, brukere og testere.

«Målet mitt var å skape et prosjekt med frivillig, selvdrevet brukerstøtte og utvikling for å lage et kontorstøtteprogram for Mac OS X,» forteller Luby. «Jeg tenkte at hvis folk virkelig ville ha et program som NeoOffice, ville de hjelpe til med å rapportere feil, svare på spørsmål i brukerstøtte-forumet, og kanskje også gi pengegaver til prosjektet.»

«Etter hvert som antallet brukere har blitt større og mange har engasjert seg, har dette gitt verdi og utvikling til NeoOffice,» legger Luby til. «Det er kombinasjonen av bidrag fra våre brukere og pengegaver som har gjort NeoOffice til hva det er i dag, og sammen kan vi fortsette å lage god programvare til Mac.»


Tilgjengelighet

NeoOffice 2.1 er lansert som en fri, åpen kildekode programvare regulert av GNU General Public License, og er tilgjengelig for nedlasting nå på http://download.neooffice.org/neojava/. Brukere oppfordres til å laste ned programmet og spre det gratis. Utviklingen av programmet gjøres av frivillige programmerere, beta-testere, designere og skribenter. Alle som er interesserte er velkommen til å besøke http://trinity.neooffice.org/ for å finne ut hvordan de kan bidra gjennom å hjelpe til i prosjektet.


Mer informasjon

Hjemmeside: http://www.neooffice.org/

Brukersamfunn: http://trinity.neooffice.org/

Nedlasting: http://download.neooffice.org/neojava/no/index.php

Presseinformasjon: http://neowiki.neooffice.org/index.php/NeoOffice_2.1_Press_Kit (engelsk)

Skjermbilder: http://neowiki.neooffice.org/index.php/NeoOffice_Screenshots


Om Planamesa Software

Planamesa Software er et lite firma som utvikler programvare og holder til i San Francisco-bukta. Grunnleggeren, Patrick Luby, har jobbet i mer enn ti år som programvare-utvikler i mange forskjellige kommersielle- og åpen kildekodeprosjekter. Bl.a. OpenOffice.org og Apache Tomcat med C, C++ og Java programmeringsspråk på flere operativsystemer som Linux, Mac OS X, Solaris og Windows.


Om NeoOffice.org NeoOffice.org er hjemstedet til brukersamfunnet til det åpne kildekode-prosjektet NeoOffice. Der finner du nyheter, nedlastinger, FAQ, diskusjonsgrupper, et rapporteringssystem for feil, m.m. for både NeoOffice utviklere og sluttbrukere. NeoOffice sitt «Aquafiseringsprosjekt» og annen utvikling pågår for fullt, og alle interesserte er velkommen til å hjelpe til med alle aspekter ved prosjektet.


Om OpenOffice.org For å finne ut mer om OpenOffice.org, besøk den norske hjemmesiden: http://no.openoffice.org/


NeoOffice® er et registrert varemerke som tilhører Planamesa Inc. Andre produkt- og firmanavn som er nevnt kan være varemerker tilhørende sine respektive eiere.

+++This article in other languages: English Français Italiano Nederlands
Personal tools