Nl:Installatie Vragen en Oplossingen

From NeoWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 15:36, 12 February 2009 (edit)
Yakusha (Talk | contribs)
(Is het nodig een vorige versie van NeoOffice te verwijderen? - Syncing with English version)
← Previous diff
Revision as of 19:05, 31 March 2009 (edit) (undo)
Sardisson (Talk | contribs)
(Installatie mislukt met een "algemene" foutmelding - add new dl-related error)
Next diff →
Line 52: Line 52:
Probeer elk van de volumes op uw bureaublad in de Finder te openen en verwijder alle iPods. Zodra u alle volumes kunt openen, probeer dan het installatieprogramma opnieuw. Als de opening van een bepaald volume ervoor zorgt dat de Finder blijft hangen, heeft u de oorzaak van het probleem gevonden en is het misschien nodig om Mac OS X opnieuw op te starten om het problematische volume te verwijderen. Probeer elk van de volumes op uw bureaublad in de Finder te openen en verwijder alle iPods. Zodra u alle volumes kunt openen, probeer dan het installatieprogramma opnieuw. Als de opening van een bepaald volume ervoor zorgt dat de Finder blijft hangen, heeft u de oorzaak van het probleem gevonden en is het misschien nodig om Mac OS X opnieuw op te starten om het problematische volume te verwijderen.
 +
 +=== Installation fails with a "Install Failed. The source media you are installing from is damaged" error message ===
 +
 +For some users, installation will fail and the following error message will appear:
 +
 +<pre>Install Failed. The source media you are installing from is damaged</pre>
 +
 +If you see this message, most likely the disk image you downloaded was not completely downloaded (but somehow still passed the Mac OS X disk image validation). To verify that the disk image is actually the same size as the original on the NeoOffice.org servers, you can follow these steps:
 +
 +# Select the downloaded file in the Finder
 +# Choose {{menu|Get Info}} from the Finder’s {{menu|File}} menu
 +# Compare the number of bytes (listed in parentheses at the end of the {{prefName|Size:}} line in the Get Info window) to the number of bytes listed on the [http://www.neooffice.org/neojava/maindownload.php NeoOffice download page], [http://www.neooffice.org/neojava/langpackdownload.php Language Pack download page], or [http://www.neooffice.org/neojava/patch.php Patch download page] for the file you downloaded.
 +# If the size does not match, your download is incomplete.
 +
 +You can also compare the '''MD5SUM''' for the file you downloaded to the '''MD5SUM''' of the original files, which are listed on the [[NeoOffice MD5 Checksums]] page along with instructions for computing the '''MD5SUM'''.
 +
 +If your download was incomplete, you may be able to complete it by using the <code>curl</code> Terminal command instead of re-downloading the entire file. For instructions on using the <code>curl</code> method, see [[Using_curl_to_download_NeoOffice#Using_curl_to_complete_a_.E2.80.9Cfailed.E2.80.9D_download_begun_by_a_web_browser|Using curl to download NeoOffice]].
===Installatie mislukt met een "algemene" foutmelding=== ===Installatie mislukt met een "algemene" foutmelding===

Revision as of 19:05, 31 March 2009

Contents

Voor het installeren

Is het nodig een vorige versie van NeoOffice te verwijderen?

Gebruikers vragen vaak of het nodig is een oudere versie van NeoOffice te verwijderen voor de installatie van een nieuwere versie. . Het korte antwoord is NEE, in feite het volledig verwijderen van NeoOffice volgens de meegeleverde instructies voor het opstarten van de nieuwe versie kan zelfs tot gevolg hebben dat uw oude voorkeuren worden gereset en woordenboeken, macro's en andere gebruikers bestanden worden verwijderd.

NeoOffice 2.x zal zich nestellen boven een bestaande NeoOffice 2.x of NeoOffice 1.2.x installatie, en bij de vervanging van de oude versie een aantal "gebruiker" bestanden die in de toepassingbundel leven behouden . Bij de eerste start, zal NeoOffice 2.x aanbieden ook de NeoOffice 2.x of 1.2.x voorkeuren te importeren. Na het uitvoeren van een upgrade is het best de meest recente versie van een taalpack te installeren en na te kijken of er eventuele upgrades van geïnstalleerde woordenboeken beschikbaar zijn.

Kan ik twee versies van NeoOffice gelijktijdig geïnstalleerd hebben?

Gebruikers, vooral die in een institutionele werkomgeving, vaak vragen of ze meerdere exemplaren van NeoOffice tegelijk kunnen installeren, bijvoorbeeld als zij in aanmerking komen voor een nieuwe versie voor hun omgeving. Dit is mogelijk sinds NeoOffice 2.0 Alpha, en deze procedure wordt regelmatig door NeoOffice ontwikkelaars en testers/bug triage teamleden gebruikt om bugs te testen op meerdere versies en in Early Access perioden.

Om een tweede versie van NeoOffice te installeren, neemt u de volgende stappen:

 1. Verplaats of herbenoem uw bestaande /Programma's/NeoOffice.app, want dat is waar de nieuwe NeoOffice zal worden geïnstalleerd.
  Bijvoorbeeld, Ik heb mijn NeoOffice 2.1 installatie hernoemt tot /Programma's/NeoOffice-2.1.app.
  NB Bij het wijzigen van de naam van uw bestaande NeoOffice en het installeren van een nieuwe versie, zal een groot aantal macro's, taal packs, woordenboeken en andere items die worden geïnstalleerd in de NeoOffice toepassing zelf, niet worden bewaard zoals tijdens een normale installatie. Het is nodig deze items opnieuw te installeren.
 2. Installeer de nieuwe versie van NeoOffice
 3. Zorg dat u altijd de gewenste kopie van NeoOffice start door te dubbelklikken op de juiste icoon in de NeoOffice/Applications folder in de Finder.
  Dit is nodig omdat uw Dock icoon nog steeds naar uw verplaatste/omgedoopte installatie kan wijzen, en LaunchServices (het deel van het OS dat omgaat met het openen van bestanden via dubbel klikken) willekeurig kan kiezen welke versie van NeoOffice het opent.
 4. Wanneer je een versie niet langer nodig hebt
  1. Sleept u de ongewenste versie van NeoOffice in de /Programma's map naar de Prullenmand.
  2. Leeg zeker de Prullenmand, anders is het mogelijk dat documenten niet openen in de resterende versie (dit is een Apple-bug)
  3. Wijzig de naam van uw resterende NeoOffice installatie naar "NeoOffice" (indien van toepassing).

U kunt gebruik maken van twee versies van NeoOffice 2.x op dezelfde machine, maar vanwege de grootte van NeoOffice, raden we je niet aan ze tegelijkertijd te openen.

Is het nodig eerst OpenOffice.org te verwijderen? Kan ik me ontdoen van OpenOffice.org?

NeoOffice is niet schadelijk voor uw OpenOffice.org installatie; beide toepassingen maken gebruik van afzonderlijke locaties voor bijvoorbeeld voorkeuren, macro's en andere add-ons. (Vanwege beperkingen van de manier waarop Mac OS X bestanden toewijst aan programma's , kunnen NeoOffice en OpenOffice.org ruzie maken over welke toepassing gemeenschappelijke bestand formaten [.Sxw,,.Odt, enz.].standaard zal openen)

U hoeft je niet te ontdoen van OpenOffice.org, maar het is ook niet nodig OpenOffice.org te bewaren als u tevreden bent met NeoOffice.

Installatie problemen

Bij dubbelklikken op het .dmg-bestand, is er een foutmelding over "Schijfkopie kan niet worden geopend"

Deze fout betekent meestal dat de NeoOffice.dmg niet volledig is gedownload. Sommige combinaties van browsers en internet-verbindingen zorgen er vaak voor dat grote downloads, zoals NeoOffice stoppen voordat het hele bestand is gedownload, maar brengen de gebruiker er niet van op de hoogte dat het downloaden is mislukt.

In dit geval kunt u proberen gebruik te maken van de command-line tool curl voor de voltooiing van de download (deze tool is ook handig als u gebruik maakt van een inbelverbinding en het nodig is om het downloaden te onderbreken om de telefoonlijn te gebruiken). Instructies voor het gebruik van curl om NeoOffice te downloaden kan hier worden gevonden.

Bij het uitvoeren van het NeoOffice installatieprogramma, geeft de "controle" als opmerking "NeoOffice kan niet worden geïnstalleerd op deze computer."

Het BSD-subsysteem wordt standaard geïnstalleerd bij 10.3.x en 104.x als onderdeel van het "BaseSystem.pkg". Als dit probleem zich voordoet op 10.3.x machines, kan het zijn dat je BSD-subsysteem op een of andere manier verwijderd is of beschadigd. Het is niet aangeraden het "BaseSystem.pkg" alleen opnieuw te installeren , aangezien je hierdoor een onbruikbaar systeem kan krijgen. In plaats daarvan herinstalleer je Mac OS X van op je installatie-cd, selecteer hier de "Upgrade" optie waardoor al uw instellingen, documenten, enz. behouden blijven. Vervolgens installeert u de nieuwste Mac OS X-updates en beveiligingsupdates om terug een volledig bijgewerkt systeem te hebben.

NB: Omdat dit een vrij aanzienlijke hoeveelheid werk vereist, en misschien ook tijd, is het wellicht handiger dat je eerst naar de trinity forums gaat en vraagt of iemand weet heeft van een andere mogelijke oorzaak en een oplossing hier voor.

Installatie blijft hangen bij het scherm voor de keuze van het "Doelvolume"

De installatie blijft soms hangen of loopt vast wanneer het aan het scherm "Doelvolume" komt (en er geen schijven verschijnen om uit te kiezen). Het is bekend dat het Apple Installatieprogramma vastloopt als er bij het aflopen van alle volumes op uw systeem ook maar één van die volumes onleesbaar blijkt.

Probeer elk van de volumes op uw bureaublad in de Finder te openen en verwijder alle iPods. Zodra u alle volumes kunt openen, probeer dan het installatieprogramma opnieuw. Als de opening van een bepaald volume ervoor zorgt dat de Finder blijft hangen, heeft u de oorzaak van het probleem gevonden en is het misschien nodig om Mac OS X opnieuw op te starten om het problematische volume te verwijderen.

Installation fails with a "Install Failed. The source media you are installing from is damaged" error message

For some users, installation will fail and the following error message will appear:

Install Failed. The source media you are installing from is damaged

If you see this message, most likely the disk image you downloaded was not completely downloaded (but somehow still passed the Mac OS X disk image validation). To verify that the disk image is actually the same size as the original on the NeoOffice.org servers, you can follow these steps:

 1. Select the downloaded file in the Finder
 2. Choose Get Info from the Finder’s File menu
 3. Compare the number of bytes (listed in parentheses at the end of the Size: line in the Get Info window) to the number of bytes listed on the NeoOffice download page, Language Pack download page, or Patch download page for the file you downloaded.
 4. If the size does not match, your download is incomplete.

You can also compare the MD5SUM for the file you downloaded to the MD5SUM of the original files, which are listed on the NeoOffice MD5 Checksums page along with instructions for computing the MD5SUM.

If your download was incomplete, you may be able to complete it by using the curl Terminal command instead of re-downloading the entire file. For instructions on using the curl method, see Using curl to download NeoOffice.

Installatie mislukt met een "algemene" foutmelding

Voor sommige gebruikers, zal de installatie falen en de volgende foutmelding verschijnen:

Er zijn fouten opgetreden bij het installeren van de software 
Probeer het opnieuw.

Als u dit bericht krijgt, opent je Systeemvoorkeuren (in/Programma's/Systeemvoorkeuren), klikt u op het Landinstellingen icoon, selecteer het tabblad Taal, verplaats English naar bovenaan de lijst, uitloggen, log opnieuw in, en vervolgens het installatieprogramma opnieuw opstarten. Na de installatie: kunt u (en zou u) terug gaan naar uw voorkeurtaal.

Deze werkwijze is nodig om een zeldzame maar ernstige bug in het Mac OS X Installatieprogramma op sommige versies van Mac OS X op te vangen; voor meer informatie, zie dit gedeelte van de Download instructies.

Waarom heeft het NeoOffice installatieprogramma mijn beheerder wachtwoord nodig?

In deze thread, legt Patrick Luby de redenen voor deze eis uit :

Beheerder toegang is nodig omdat Neo/J gebruikt maakt van OpenOffice.org 's multi-user-installatie. Hiervoor is geen beheerder toegang nodig, maar bij de vroegere Neo/J-tests hebben we vastgesteld dat de OOo-code een zeer slechte gewoonte heeft om te proberen de geïnstalleerde bestanden te bewerken als die bestanden eigendom zijn van dezelfde gebruiker die Neo/J gebruikt . Dit kan in loop der tijd van een Neo/J installatie echt een warboel maken.
Dus, om te voorkomen dat de OOo-code ook maar één de bestanden in de installatie bewerkt, voert het installatieprogramma chown-Rf root: admin uit en chmod-Rf a-w uit op alle Neo/J-bestanden.

Bij het upgraden van NeoOffice / J Alpha 1.1 of ouder naar een nieuwe versie, blijft de oude bruine icoon in het Dock.

Voor degenen onder jullie die upgraden van 0.x of 1.1 tot 1.1 Alpha Beta of nieuwer (met inbegrip van Alpha 1.2), het nieuwe icoon (een bruin schip in een donkerblauwe cirkel) zal niet in het Dock verschijnen als het oude bruine er al is. Sleep het bestaande icoon uit het Dock totdat het plof gaat en open dan NeoOffice. Nu verschijn het nieuwe icoon in het Dock. Kies Permanent in Dock.

Problemen met patches

De patch-installatie mislukt met een "algemene" foutmelding

Voor sommige gebruikers, zal de installatie falen en de volgende foutmelding verschijnt:

Er zijn fouten opgetreden bij het installeren van de software 
Probeer het opnieuw.

Zie #Installatie mislukt met een "algemene" foutmelding in de Installatie problemen sectie hierboven.

Het patch installatieprogramma weigert om de installatie te starten

Onder Mac OS X 10.3.x en 10.4.x, zal het installatieprogramma zorgen voor een rood 'stopteken' met een uitroepteken; klikken op het volume zal de foutmelding "U kunt deze software niet installeren op dit volume " alsook nog andere informatie over het probleem weergeven (of onder 10.4.x, "Kan de opgegeven boodschap niet vinden voor de index 16", en dat is een bug in het 10.4.x installatieprogramma).

Er zijn twee gevallen waarin deze berichten kunnen worden weergegeven.

De patch is voor een nieuwere versie van NeoOffice dan de versie die op uw computer geïnstalleerd is

Patches voor NeoOffice 1.2.x gelden niet voor NeoOffice / J 1.1 of lager. Elke keer dat NeoOffice gebruik maakt van een nieuwe versie van de OpenOffice.org codebase (met inbegrip van OpenOffice.org uitgaven voor kleine aanpassingen), zullen de patches voor de nieuwe versie niet compatibel zijn met oudere versies van NeoOffice. NeoOffice 1.2.x maakt gebruik van de OpenOffice.org 1.1.5 codebase terwijl NeoOffice / J 1.1 (final) gebruik maakt van de 1.1.4 codebase. Zoals beschreven in deze thread, "Dat is alsof je probeert om een Mac OS X 10.3.1 update toe te passen op Mac OS X 10.2.8 ...."

Als u NeoOffice opent en 'Info over NeoOffice' kiest uit het "Help" menu, dient de versie vermeld in het Over-venster NeoOffice 1.2.2 te zijn (vanaf maart 2006).

Om dit probleem te verhelpen, sleept u NeoOffice uit de map 'Programma's' naar de "Prullenmand". Dan download u en installeer u de nieuwste versie en de nieuwe patch die erbij hoort. Zie de NeoOffice Release Notes om te weten welke versie de meest recente is.

NeoOffice bevind zich niet in de map /Programma's

Dit bericht wordt ook weergegeven wanneer u NeoOffice uit uw /Programma'smap hebt verplaatst, of als u NeoOffice hebt hernoemt. Het patch installatieprogramma zal slechts in de /Programma's map zoeken naar NeoOffice installaties; /Programma's is de enige ondersteunde locatie voor het installeren van NeoOffice.

Om dit probleem te verhelpen, sluit u het installatieprogramma af en plaatst je NeoOffice terug in je /Programma's map (of hernoem het terug "NeoOffice"). Omdat de onderliggende OpenOffice.org een aantal absolute paden in de configuratie en voorkeur bestanden opslaat, is het ook nodig ~/Bibliotheek/Preferences/NeoOffice-2.2 map te verwijderen of u zal fouten ervaren als u NeoOffice gebruikt in de toekomst. Vervolgens voert u het installatieprogramma opnieuw uit om de patch te installeren.

Post-installatie en eerste gebruik problemen

Controleer je taalinstellingen voor het opstarten van NeoOffice

NeoOffice neemt de bovenste taal van het tabblad "Taal" van de "Landinstellingen" van de Mac OS X Systeemvoorkeuren over als zijn eigen taal voor spellingcontrole (aangenomen dat het taalpakket is geïnstalleerd of deel uit maakt van de 12 standaard talen) Let wel dat sommige talen meer dan een versie hebben (bijvoorbeeld het Engels heeft het Amerikaans Engels, Brits Engels, Australisch Engels, enz.) als mogelijkheid voor selectie, klik op de Wijzig Lijst ... knop in het tabblad Taal van Landinstellingen van de Mac OS X 'Systeemvoorkeuren' om uw versie van de taal toe te voegen, en sleep dan deze taal bovenaan de lijst van de talen vóór u NeoOffice voor de eerste keer opstart. Zie Woordenboeken activeren en Spellingcontrole configureren voor verdere details over problemen met bepaalde talen.

Waarom blijft NeoOffice 1.2.x "hangen" halverwege het opstarten?

NeoOffice 1.2.x zal schijnbaar blijven 'hangen' (de voortgangsbalk zal blijven hangen tussen de" n "en" O "in" OpenOffice.org "slogan) tijdens het opstarten. Dit is normaal, de vertraging wordt veroorzaakt door de initialisatie van de systeemeigen-lettertypes. NeoOffice / J 1.1 en eerdere versies initialiseerden systeemeigen lettertypes tijdens de lange periode voorafgaand aan de verschijning van het openingsscherm, dus het probleem was minder merkbaar, hoewel dat gedrag vaak mensen deed afvragen of de toepassing daadwerkelijk aan het opstarten was!

De lengte van deze vertraging zal variëren afhankelijk van het aantal lettertypen die u hebt geïnstalleerd, u kunt de vertraging aanzienlijk verkorten door Lettertypecatalogus lettertypen die u niet gebruikt uit te schakelen . (Zorg er natuurlijk voor dat u niet de lettertypen gebuikt door Mac OS X [10.3.x list] uitschakelt .) Let er wel op dat bij elke update van Mac OS X automatisch alle uitgeschakelde lettertypes opnieuw worden ingeschakeld, dus is het wellicht handig in Lettertypecatalogus een nieuwe set aan te maken 'uitgeschakeld houden' en alle lettertypes die u wilt uitgeschakeld houden hier aan toe te voegen - na een update van OS X kan je dan gewoon deze set selecteren en alle lettertypes ineens uitschakelen.

U zou ook kunnen vast stellen dat het traag opstart na een herstart . Dit is normaal aangezien de eerste keer dat NeoOffice wordt uitgevoerd, alle lettertypes volledig geladen worden. Dit komt doordat de OpenOoffice.org code gegevens nodig heeft van alle beschikbare lettertypen. Dit laden breidt de startup fase uit de eerste keer dat NeoOffice word uitgevoerd (dwz een koude start). Verdere starten (dwz warme herstart) zullen veel sneller zijn, omdat alle lettertypes al volledig zijn geladen.

Dit is niet langer een probleem in NeoOffice 2.0 Alpha 4 met Patch-1 of hoger; systeemeigen lettertypes worden nu alleen geïnitialiseerd wanneer ze nodig zijn (als gevolg van deze verandering, het Lettertype drop-down menu toont nu lettertype namen met behulp van het standaard UI lettertype).

Waarom laat NeoOffice mij het programma niet starten als "root"?

In deze thread, legt Patrick Luby de redenen uit voor deze vereiste:

Starten als' root ' is bewust uitgeschakeld. Meer dan een jaar geleden heb ik deze code toegevoegd, omdat we vaststelden dat door als root te starten de onderliggende OpenOffice.org code zich gedraagd als het in 'single-user install "-modus. In deze modus gaat OpenOffice.org gebruikersvoorkeuren wegschrijven in de /Programma's/NeoOffice.app bestanden. Dit op zijn beurt, maakt Neo vrijwel onbruikbaar voor elke andere gebruikersaccount op uw machine.

Ook wordt het werken als 'root' (of zelfs het inschakelen) onder OS X afgeraden, en dat men alleen maar 'root' zou gebruiken als men een ervaren Unix-admin is en goeie reden heeft waarom dit nodig is.

Waarom maakt NeoOffice een verbinding met het Internet nadat men voor eerst opstart ?

NeoOffice wordt regelmatig verbeterd. Problemen worden opgelost, en nieuwe functies worden er voortdurend aan toegevoegd.

Wanneer u voor het eerst een versie van NeoOffice installeert, en ongeveer eens per week daarna zal de toepassing via het Internet nagaan of er nieuwe aanbevolen patches of updates beschikbaar zijn en u hiervan verwittigen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw versie is altijd up-to-date is.

Als er een nieuwe patch wordt gevonden, zal uw favoriete webbrowser openen en naar de patch download pagina gaan.

Up-to-date blijven zal niet alleen de stabiliteit van uw software verbeteren, het zal ook het grote aantal ingediende "duplicaat" bugs die in de beschikbare patches al zijn opgelost verminderen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de beschikbare tijd kan worden besteed aan nog niet opgeloste bugs en het toevoegen van nieuwe functies. Als het nodig is om de "patch-check" functionaliteit uit te schakelen (bij voorbeeld, je bevindt je in een gecontroleerde omgeving en de massieve ontplooiingen van de NeoOffice patches worden door uzelf beheerd) zie Disabling Patch Checking voor instructies. Als je de "patch- check" uitschakelt dan raden wij u ten sterkste aan om u in te schrijven op de NeoJUpdate mailing list, de NeoOffice Release Notes pagina van deze wiki van dichtbij te volgen of ander methodes te gebruiken om op de hoogte te blijven van de meest recente patches.

NeoOffice prestaties zijn nogal flauw en het hertekenen verloopt nogal traag. Kan ik dit verbeteren?

Het hertekenen is een onvermijdelijk gevolg van de combinatie van OpenOffice.org-code en Java. Dit zal altijd in een zekere mate blijven bestaan. Op een snelle machine, is het zo snel dat het nauwelijks waarneembaar zal zijn.

Om de werking (en veiligheid) van NeoOffice te optimaliseren, zou u best Apple's nieuwste Java 1.4.2 update downloaden en installeren. Er bestaat een versie voor Tiger en Panther.

U kunt uw versie controleren door het openen van een terminal en java-version te tikken. Als java-version "1.4.2_09" (de laatste op het moment van schrijven) of hoger wordt weergegeven, dan kunt u op goede prestaties rekenen. Je kunt een chronologische lijst van de updates vinden op Apple's website.

Voor andere tips over het verbeteren van de prestaties, zie het gedeelte Prestaties van deTips voor probleemoplossingen.

Waarom vraagt NeoOffice me te registreren als ik het voor eerst opstart ?

Registratie is niet verplicht om gebruik te maken van NeoOffice. Het is gewoon een manier voor de ontwikkelaars om een idee te krijgen van wie NeoOffice gebruikt en je in contact te brengen met de website, support fora, en Bugzilla.

Wordt er een donatie vereist?

Als u de voortdurende ontwikkeling van de software wil ondersteunen met een donatie, kunnen we dat alleen maar aanmoedigen. Het is echter niet vereist.

Problemen oplossen

Tips voor het oplossen van andere algemene problemen kunnen worden gevonden op de Tips voor probleemoplossingen pagina.

Hoe ontdoe ik me van NeoOffice ?

U hebt NeoOffice geprobeerd en besloten dat het is niet voor jou is. Dit gebeurt soms. U kunt deze instructies gebruiken om NeoOffice te verwijderen zonder sporen achter te laten. Hou er wel rekening mee dat de documenten die u hebt opgeslagen in het OpenOffice.org-bestandsformaat niet meer zal kunnen lezen.

Gelieve een bericht achter te laten in het NeoOffice Testing forum met wat er volgens u ontbrakt, zodat we weten welke verbeteringen men verwacht.


Dit artikel in andere talen: English Français Deutsch Italiano Español
Personal tools