NL:Historiek van NeoOffice en OpenOffice.org: OpenOffice.org

From NeoWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 17:42, 3 March 2010 (edit)
Yakusha (Talk | contribs)
(add Dutch version of History of NeoOffice and OpenOffice.org: OpenOffice.org)
← Previous diff
Revision as of 17:45, 3 March 2010 (edit) (undo)
Yakusha (Talk | contribs)
m
Next diff →
Line 49: Line 49:
{{botlangbarNL|[[History of NeoOffice and OpenOffice.org: OpenOffice.org|English]] <!--[[De:Geschichte_von_NeoOffice_und_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Deutsch]]--> [[Fr:Historique_de_NeoOffice_et_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Français]] [[It:Storia_di_NeoOffice_e_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Italiano]]}} {{botlangbarNL|[[History of NeoOffice and OpenOffice.org: OpenOffice.org|English]] <!--[[De:Geschichte_von_NeoOffice_und_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Deutsch]]--> [[Fr:Historique_de_NeoOffice_et_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Français]] [[It:Storia_di_NeoOffice_e_OpenOffice.org: OpenOffice.org|Italiano]]}}
-[[Category:OpenOffice.org]] [[Category:Screenshots]] [[Category:NeowikiNL]]+[[Category:OpenOffice.org]] [[Category:Screenshots]] [[Category:NeoWikiNL]]
__NOEDITSECTION__ __NOEDITSECTION__

Revision as of 17:45, 3 March 2010

Contents

Historiek van OpenOffice.org en OpenOffice.org op Mac OS X

Algemene geschiedenis van OpenOffice.org

De software toepassingen die we vandaag kennen als OpenOffice.org (OOo) en de MAc versie OpenOffice.org Mac OS X (X11) , Neolithic Office (NeoOffice®/C) en Neolithic Office voor Java™ (NeoOffice®) hebben hun wortels in StarOffice™, een pakket van kantoor toepassingen voor Windows en verscheidene Unix platforms vervaardigd door de Duitse onderneming StarDivision in de late jaren 1980 en 1990. In 1999 kocht Sun Microsystems StarDivision, in de hoop StarOffice te gebruiken om de strijd aan te gaan met Microsoft Office. In Oktober 2000, besliste Sun om van de code van de volgende versie van het pakket , StarOffice 6.0, open source te maken. Hierdoor werd OpenOffice.org (een open source gemeenschap en een software pakket) in het leven geroepen. Deze code bevatte ook een partiële port van StarOffice naar Mac OS X. Dit vormde de basis van OpenOffice.org op de Mac en van de twee NeoOffice projecten.

OpenOffice.org is een uitzonderlijk groot project, bestaande uit meer dan acht miljoen regels code. Alhoewel een open source project zijnde iedereen kan bijdragen aan de code van OpenOffice.org. In de praktijk word het leeuwendeel van de ontwikkeling van de basiseigenschappen van het kantoorpakket gedaan door een "kleine onderneming" van Sun programmeurs, de vroeger StarDivision werknemers, die betaald worden om enkel en alleen aan dit project te werken om het uit te brengen als het StarOffice pakket van Sun. Deze programmeurs onderhouden ook de Windows, Solaris en Linux versies van OpenOffic.org en beschikken ook over de middelen om de voordurende hoeveelheid wijzigingen die zij veroorzaken bij te houden.

Ontwikkelen van OpenOffice.org voor Mac OS X

In tegenstelling, het aantal ontwikkelaars dat actief werkt aan alle vormen van OpenOffice.org voor Mac OS X is op om het even welk moment kleiner dan een half dozijn. Sinds 2000, hebben een klein aantal ontwikkelaars-vrijwilligers in hun vrije tijd op de OOo code gezwoegd en, geholpen door een lichtjes grotere groep van tester- vrijwilligers en forum leden die de " gebruikers ondersteuning " leveren, pure Mac OS X versies ( ook gekend als OpenOffice.org/X11) van OpenOffice.org 1.0.3 en OpenOffice.org 1.1.2 geproduceerd. OpenOffice.org 1.0.3 draaide onder Mac OS X 10.1, 10.2 en 10.3, terwijl versie 1.1.2 Mac OS X 10.2 en 10.3 ondersteunde. Hoewel deze versies van OOo pure Mac OS X toepassingen zijn in de zin dat het PowerPC code is en geen software emulator ( zoals VirtualPC , gebruikt om Windows toepassingen ontworpen voor Intel processors op Mac te kunnen draaien) nodig heeft, verraad het uiterlijk de UNIX wortels van het pakket, werkend onder X11, een veel gebruikt windowing system op de UNIX platforms ( een ruwe vergelijking met Mac OS X zou Aqua kunnen zijn).

Voor elke uitgave voorafgaand aan OpenOffice.org 2.0, heeft een combinatie van de vier voornaamste ontwikkelaars (Kevin B. Hendricks, Patrick Luby, Edward H. Peterlin en Dan Williams) verscheidene honderden uren besteed enkel maar om ervoor te zorgen dat OpenOffice.org bouwt en redelijk stabiel is op Mac OS X met X11. Voor de OpenOffice.org 1.1 cyclus zijn er lokale versies door bijkomende ontwikkelaar uitgebracht voor hun taalgemeenschap die enkel op 10.3 of 10.4 werkten.

Start OpenOffice.org

Bovenop het onvermoeibare werken aan Vraag en Antwoord van de problemen met OpenOffice Mac OS X, schreef de wijlen Terry Teague de Start OpenOffice.org toepassing, die met elke officiële uitgave voor Mac OS X van OpenOffice.org tot OpenOffice.org 2.0 werd meegeleverd. Deze toepassing herleide complexe UNIX/terminal commando's om OOo op te starten tot een echte dubbelklik. Deze toepassing zorgde ook voor de intergratie van OOo onder X11 met de Mac OS X Finder, zorgde ervoor dat OOo documenten over Finder icons konden beschikken, zorgde voor ondersteuning van drag-and-drop en het met dubbelklik openen van documenten en zorgde voor een drag-and-drop oplossing voor het converteren en installeren van Macinthosh lettertypes voor gebruik in OOo. Start OpenOffice.org werd voorafgaand aan OpenOffice.org 2.0 ook bij elke uitgave bijgewerkt om nieuwe X11 mogelijkheden in de latere versies van Apple's X11 te ondersteunen.

Uitdagingen bij de ontwikkeling van OpenOffice.org op Mac OS X en de weg naar OpenOffice.org Aqua

Vanwege de chaotische, continue veranderde natuur eigen aan de OpenOffice.org code, beperkte ondersteuning van de grotere OOo gemeenschap, het beperkt aantal ontwikkelaars dat in staat bleek om zowel in de UNIX/X11 wereld als in de Mac/Cocoa/Aqua wereld te werken en beperkte middelen richtte het Mac porting team zijn aandacht op het uitgeven van Mac versies op X11-basis van de stabiele grote uitgaven van OpenOffice.org. Dit was ook voor een deel te wijten aan het success om X11 aan de praat te krijgen terwijl de Quartz versie nog steeds niet wilde bouwen. Naderhand (gedurende de wijlen 1.0.x en 1.1.x cyclussen) bleek het eenvoudiger om de X11 versie draaiende te houden terwijl meer ingrijpendere ontwikkeling die nodig was om een Aqua versie te ondersteunen buiten de OpenOffice.org structuur plaatsvond ( met de welke de oorspronkelijke Mac OS X porting gemeenschap enkele onaangename ervaringen hadden), welke later dan NeoOffice/C zou worden.

Gedurende de OpenOffice.org 2.0 cyclus (2004-2005), werd het Mac X11 team versterkt door nieuwe vrijwilligers en medewerkers zoals Eric Hoch, Éric Bachard, Florian Heckl, Nakata Maho, Pavel Janík en anderen. In de zomer van 2005, nam Éric Bachard de leiding van de port over en kondigde de intentie van het team aan om een ander weg in te slaan en de inspanningen voor de ontwikkeling weg te leiden van de X11 versie. Bovenop de X11 PPC port stond het team ook in voor de productie van een X11 Intel port ( de eerste uitgave van de Intel versie van de X11 port was OpenOffice.org 2.0.3 in Frans en Duits, eind Juli 2006) om de nieuwe Macs met Intel processor te ondersteunen, en begon een niet-X11 port gebruik makend van Carbon en en wat overbleef van de Quartz port van 2002.

Spanningen tussen het nieuwe kader van de X11/Carbon ontwikkelaars en NeoOffice ontwikkelaars die de eerste Mac ports van OpenOffice.org gemaakt hadden bleven toenemen gedurende de herfst en winter van 2005 en kwamen tot een hoogtepunt in de lente van 2006 met een complete breuk tussen de twee groepen; OpenOffice .org verwijderde elke vermelding van NeoOffice van de Mac Porting website en NeoOffice.org zette de trinity.neooffice.org forums toegewijd aan de ondersteuning van de X11port op "alleen lezen". (Een gedeelte van het OpenOffice.org perspectief op de relatie en de geschiedenis van spanningen kan hier gevonden worden.) Hoe dan ook, in de zomer van 2006 deed NeoOffice door als een van de Premium sponsors van OOoCon 2006 op te treden een poging om de kloof te dichten, alwaar NeoOffice ontwikkelaars een serie voordrachten gaven over Mac OS X porting en een demonstratie hielden van NeoOffice 2.0 Aqua Beta. Voor een tijd was beperkte samenwerking hersteld( bijvoorbeeld, NeoOffice integreerde en voorzag feedback en oplossingen van problemen bij de ontwikkeling van de Mac OS X Adresboek integratie dat in die tijd lopende was.)

OpenOffice.org Aqua

In Mei 2007, kondigde Sun aan dat het met de ingenieurs Philipp Lohmann en Herbert Duerr (graphics en VCL specialisten) bijdroeg aan Mac OS X porting. Later dat jaar (Juli) kondige Sun aan dat ze in hun Mac port overschakelde van de Carbon API naar de Cocoa API. De vruchten van de arbeid van Sun werden uiteindelijk uitgebracht als OpenOffice.org Aqua (voor Intel Macs) met de uitgave van OpenOffice 3.0 op 13 Oktober 2008, en als de overeenstemmende StarOffice 9 uitgave, de eerste uitgave onder Sun's eigen merk van een produkt dat van nature Mac OS X ondersteunde ( hiermee de inspanningen van Sun wat betreft de port af te ronden, acht jaren later)

Schermafbeeldingen van OpenOffice.org Aqua

Zie de GullFOSS blog voor vele schermafbeeldingen van de Carbon en Cocoa versies van OpenOffice.org Aqua

Schermafbeeldingen van OpenOffice.org Mac OS X (X11)

OpenOffice.org 1.1.1 (Eerste werkende 1.1 build, 19-Aug-2003) (waarschuwing, 250 KB afbeelding!)

http://web.archive.org/web/20040810001640/http://porting.openoffice.org/mac/big_shot.html


OpenOffice.org 1.9m71 (Eerste opstartbare 2.0 build, 19-Jan-2005)

Gallerij van 12 enorme schermafbeeldingen

http://www.openoffice.org/screenshots/ooo19/mac/19m71/index.html


Dit artikel in andere talen: English Français Italiano
Personal tools