NL:Historiek van NeoOffice en OpenOffice.org: NeoOffice

From NeoWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 10:10, 12 March 2010 (edit)
Yakusha (Talk | contribs)
(add Dutch version of History of NeoOffice and OpenOffice.org: NeoOffice)
← Previous diff
Revision as of 10:36, 12 March 2010 (edit) (undo)
Yakusha (Talk | contribs)
m (NL:Historiek van NeoOffice en Openoffice.org: NeoOffice moved to NL:Historiek van NeoOffice en OpenOffice.org: NeoOffice: Openoffice.org -> OpenOffice.org)
Next diff →

Revision as of 10:36, 12 March 2010

Dit overzicht en historiek omvat verscheidene pagina's. Klik op de links in de kader rechts om naar de vorige of volgende sectie te gaan.

Contents

Neolithic Office voor Java™ (NeoOffice®/J en NeoOffice®)

In Juni 2003 stelde Patrick Luby, de leidende ontwikkelaar van Sun's oude Mac OS X port van StarOffice™, wat toen gekend was als NeoOffice®/J voor, een tweede project onder de NeoOffice paraplu ( vanaf versie 1.2 Alpha in November 2005 werd NeoOffice/J herdoopt tot gewoon NeoOffice). Het onmmidelijke doel van NeoOffice was de noodzaak voor het gebruik van X11 om OpenOffice.org te kunnen draaien verwijderen ( bereikt in de NeoOffice/J0.x uitgaven). Door middel van het ontsluiten van de mogelijkheden van Java als een eerste rangs programmeertaal op Mac OS X, vertoonde NeoOffice een superieure integratie met Mac OS X. Bijvoorbeeld, NeoOffice gebruikte de ingebouwde Mac OS X voorzieningen voor het afdrukken en dialoog functies, ingebouwde Mac OS X lettertypes, weergave en tekst opmaak technologies, taal- en toestenbordondersteuning ( inclusief ondersteuning van Oost Aziatische en RTL/CTL en invoermethodes ), ingebouwde copy-paste/clipboard ondersteuning, dubbel-klik en drag-and-drop openen van bestanden, ondersteuning van Macintosh bestanden aliassen en meer. Een groot deel van de pure Mac code is Java, maar door gebruik te maken van de Cocoa en Carbon toolkits maken C++, C en Objective- C code ook deel uit van de Mac-specifieke code in NeoOffice.

Begin van de Aquaficatie

Naarmate NeoOffice zichzelf zowel stabiel als gebruikersvriendelijk bewees met een groeiende aanhang, werd het door velen van de Mac OOo beschouwd als het beste medium voor verdere Mac OS X integratie en toevoeging van het Mac-gevoel aan de OpenOffice.org technologie. Dus vanaf NeoOffice/J 1.1 Alpha 2 ( September 2004, met als basis OpenOffice.org 1.1.2), ondernamen Patrick Luby en Edward Peterlin een proces van "Aquaficatie" van het toenmalige NeoOffice/J. De eerste stap was het vervangen van de X11/Windows-achtige menus-in -vensters door een pure Aqua menubalk; van knoppen, schuifbalken en andere Aqua interface elementen verwachte men ze in de volgende maanden toe te voegen.

Alpha 2 voegde ook voegde ook ondersteuning voor scroll-wiel van de muis, tekst drag-and-drop (enkel binnen NeoOffice zelf), importeren van WordPerfect bestanden door gebruik te maken van delibwpd en WriterPerfect bibliotheken (libwpd.sf.net), patches geleverd via het Mac Installatieprogramma en patch update verwittiging. NeoOffice /J Beta (December 2004, met als basis Open Office.org 1.1.3) bevatte een nieuwe Finder toepassing en document iconen, een nieuw splash screen en taalpakketten die zorgen voor gelokaliseerde gebruikers interfaces in 40 talen. NeoOffice /J Release Candidate (Maart 2005, met als basis OpenOffice.org 1.1.4) bevatte vele andere verbeteringen waaronder ondersteuning van drag-and-drop tussen NeoOffice en andere toepassingen en bijkomende Aquaficatie verbeteringen.

NeoOffice/J 1.1

NeoOffice/J 1.1, de eerste versie (en de laatste onder de naam NeoOffice/J) met een geheel nummer, niet in een fase van ontwikkeling bevindende uitgave van NeoOffic/J, zette het proces van Aquaficatie en verfijning van de toepassing verder. UItgegeven op 22 Juni 2005, versie 1.1 had ook als basis OpenOffice.org 1.1.4, de recentste stabiele codebase op dat moment, en bevatte ondersteuning voor Mac OS X 10.4 "Tiger" alsook Spotlight indexering via NeoLight. Nu dat NeoOffice uiteindelijk open kan blijven nadat het laatste venster was gesloten werden de "grey window" en "open document" hack uiteindelijk verbannen. Nieuwe "quickstart" onderdelen in het NeoOffice menu en het Dock menu lieten het aanmaken en openen van documenten toe wanneer er geen andere vensters aanwezig zijn. Versie 1.1 begon ook kleuren bepaalt in de Systeemvoorkeuren te gebruiken voor sommige delen van de gebruikers interface en verbeterde de ondersteuning voor talen met Indisch en Arabisch schrift. De uitgave van NeoOffice/J1.1 was het hoogtepunt van een jaar lange ontwikkelingscyclus en bevatte de voorbereidingen voor verdere opwindende ontwikkelingen.

NeoOffice 1.2 en de basis van NeoOffice voor Intel

Volgend op de uitgave van NeoOffice/J 1.1 en mededeling van Apple in Juni 2005 van de migratie naar door Intel aangedreven Macinthoshes, begonnen de NeoOffice.org ontwikkelaars snel aan de opwaardering van de NeoOffice codebase voor de ondersteuning van de IntelMac. Patrick Luby migreerde de toepassing van de Java 1.3.1 VM (op basis van Carbon) naar Apple Java 1.4.2 VM (op basis van Cocoa). Ed Peterlin opwaardeerde de code zodat NeoOffice kan gebouwd worden op Mac OS X 10.4 met gcc 3.3 en begon te werken zodat het mogelijk was de code te compileren met gcc 4.0, een vereiste voor een bouw die zal draaien op Mac met Intel als basis. James McKenzie bouwde en teste geregeld beide experimentele takken in hun alpha fases. In September 2005 werden de test patches met als basis de Java 1.4.2 codebase vrijgegeven om te testen ( en hiermee kwam een einde aan de ondersteuning van Mac OS X 10.2.x, die enkel met een probleemrijke Java 1.4.1 implementatie werd geleverd). Dit leidde in November 2005 tot een hoogtepunt met de uitgave van NeoOffice 1.2 Alpha, de eerste versie van de "NeoOffice/J tak" die die naam droeg. NeoOffice 1.2 Beta volgde op 2 Januari 2006 en NeoOffice 1.2 werd uitgegeven op 1 Februari 2006. De laatste uitgave op basis van de OpenOffice.org 1.1.x codeline, NeoOffice 1.2.2 maakte zijn debuut op 30 Maart 2006. NeoOffice haalt nu een gemiddelde van 2 miljoen downloads per jaar.

NeoOffice 2 en Aqua Widgets

Kort na de uitgave van NeoOffice 1.2 Alpha, begon de ontwikkeling van NeoOffice 2.0, – die de OpenOffice.org 2.0.x codebase als basis zal gebruiken en om eventueel zowel PowerPC als Intel Macs te ondersteunen– gezien het feit dat de HEAD cvs tag veranderd was om de OpenOffice.org 2.0.0 code binnen te halen. In Februari 2006 leverde de HEAD cvs tag de eerste volledige bouw op en een werkende pre-alpha NeoOffice 2.0 toepassing. Terwijl men gelijktijdig aan onderhoud en probleem oplossen deed van NeoOffice 1.2.x, ging het ontwikkelen van de pre-alpha NeoOffice 2.0 voor PPC Macs gedurende verscheidene maanden verder, en als doende zelfs een werkende maar heel probleemrijke Intel bouw verwekkend.

Op 25 April 2006 kwam NeoOffice 2.0 Alpha Power PC beschikbaar voor de [[NeoOffice Early Access FAQ|Early Access program deelnemers. Ook, met aanvang in begin April, Ed Peterlin hervatte de Native Widget Framework inspanning en kwam al snel met prototypes en converteerde verscheidene widgets naar Aqua. NeoOffice 2.0 Alpha Intel , uitgegeven aan Early Access Program leden in Juni 2006, was de eerste versie van NeoOffice om te draaien op Mac gebaseerd op Intel. het Aquaficatie-werk ging verder gedurende de Alpha periode en de omvang van de Aquaficatie was zo groot tegen het moment van de EAP beta release dat het officieel NeoOffice 2.0 Aqua Beta werd gedoopt. Bovenop systeemeigen schuifbalken, knoppen, aanvinkvakjes en ander widgets, bevatte Aqua Beta systeemeigen openen en bewaren dialogen en een nieuw, meer Aqua splash scherm , Finder iconen en een aantal werkbalk iconen van Daniel Pimley.

De wereldwijde lancering van NeoOffice 2.0 Aqua Beta vond plaats op de OOoCon 2006 te Lyon, Frankrijk in September 2006 ( met een bijzondere preview in het World Scout Bureau in Genève, Zwitserland ); NeoOffice.org was een Premium Sponsor van OOoCon 2006 en de ontwikkelaars hielden verscheidene toespraken in de NeoOffice stand.

Gedurende de herfst en winter werd het werk aan de Aqua widgets en aan een door de gemeenschap gemaakte iconen set, gedoopt "Akua", in Mac OS X stijl , die iconen vanArmando Nava, Oscar Van Vliet, en Daniel Pimley bevatten voortgezet. Het geleverde werk aan de widgets was zo vooruitstrevend en omvangrijk dat NeoOffice zelfs met Mac OS X thema's van derden geen probleem had. Na bijna een jaar in ontwikkeling, werd NeoOffice 2.1 uitgeven op 27 Maart 2007 als het eerst waarachtige geboren en getogen kantoorpakket van dat kwaliteitsniveau om voor Intel-Macs te worden uitgegeven. NeoOffice 2.1 was ook de eerste toepassing op Mac OS X om lezen en schrijven van Microsoft Office 2007 OpenXML Word documenten te ondersteunen, en met het beëindigen van de ondersteuning van VBA in de aankomende Office 2008 voor Mac door Microsoft, werd NeoOffice de enige Mac prog dat nog altijd werd ontwikkeld om VBA macro's in Excel werkbladen te ondersteunen.

NeoOffice 2.2.x and nieuwe typische Mac eigenschappen

NeoOffice 2.2 bouwt voort op NeoOffice 2.1 door het toevoegen van ondersteuning voor bijkomende Open XML document types en meer typische Mac eigenschappen en verdere Aqua integratie, inbegrepen het gebruik van de Mac OS X spelling en grammatica controle, Adresboek, Quick Look ondersteuning, importeren van afbeeldingen met Fotolader, QuickTime video, systeemeigen zwevende paletten, een iLife-achtige media browser, Apple Remote ondersteuning, trackpad gesture ondersteuning en ondersteuning van bepaalde Mac OS X voorzieningen. Bevrijd van de bureaucratie, complexiteit en de "Not Invented Here" attitude van OpenOffice.org processen, is NeoOffice in staat om oplossingen voor problemen en door gebruikers gevraagde mogelijkheden van ooo-build en andere open source projecten in zich op te nemen en het aanvoelen voor de Mac gebruikers te verbeteren.

NeoOffice 3 en nieuwe Mac eigenschappen

Gedurende de herfst en winter van 2008 concentreerde de ontwikkeling zich op het klaarmaken van NeoOffice 3.0 welke OpenOffice 3.0 ( uitgegeven Oktober 2008) als basis zal hebben. Door de omvangrijke veranderingen aangebracht door de OpenOffice.org ontwikkelaars was het nodig een aanzienlijk aantal problemen op te lossen, en werd het Early Access program formeel uitgesteld om in staat te zijn de Mac's op basis van een PowerPC degelijke ondersteuning te geven (Sun Microsystems gaf geen versie van OpenOffice.org Aqua uit voor PowerPC Macs, en met mogelijkerwijs als resultaat dat er grote aantallen relevante problemen waren die enkel op PowerPC voorkwamen). NeoOffice 3.0 kwam uit tegen eind Maart 2009 en ondersteunde Mac OS X 10.4 en 10.5 op zowel Intel en PowerPC Mac's , alsook experimentele ondersteuning van versies van Mac OS X 10.6 voor ontwikkelaars. NeoOffice 3.0 bevatte ook bijkomend mogelijkheden ( meer dan de standaard OpenOffice.org) ontwikkeld door het ooo-build project en door NeoOffice ontwikkelaars, zoals ondersteuning van Voorzieningen en de mogelijkheid om aan te duiden welke component opent bij het starten.

Ondanks de globale economische achteruitgang, ging het regelmatig oplossen van problemen verder, en NeoOffice 3.0.1 verscheen eind Oktober 2009. Deze nieuwe versie voorzag in de officiële ondersteuning van Mac OS X 10.6, de NeoOffice Mobile documenten delen oplossing en een aantal relevante wijzigingen overgenomen van OpenOffice 3.1, alsook het gebruikelijke aantal nieuwe Akua iconen. In Februari 2010 zal NeoOffice 3.0.2 worden uitgegeven , met bijkomende kenmerkende Mac OS X mogelijkheden gevraagd door NeoOffice sponsors, waaronder systeemeigen markering, soepelere tekst kerning, nieuwe gebruikers interface om bepaalde kenmerkende Mac OS X eigenschappen te beheren en om te bepalen welke component opent bij het opstarten en ondersteuning van actieve hernaming en verplaatsen van openstaande documenten. Daniel Pimley hertekende ook Dan Bennett's NeoOffice programma icoon op grote schaal, uiteindelijk beschikt het nu over een 512x512px Finder icoon.

Huidige en toekomstige ontwikkelingen van NeoOffice

Volgend op NeoOffice 3.0.2 uitgave, zijn NeoOffice ontwikkelaars van NeoOffice op te waarderen naar de laatste stabiele OpenOffice.org 3.2 codebase. Bovendien, met de ondersteuning van NeoOffice donors, hopen de ontwikkelaars met de uitvoering van de gevraagde mogelijkheden kunnen blijven doorgaan, inbegrepen deze die het niveau van integratie met Mac OS X verhogen.

Gedurende de loop van zijn geschiedenis hebben niet meer dan twee ontwikkelaars (Patrick Luby and Edward H. Peterlin) aan NeoOffice gewerkt ( momenteel werkt alleen Patrick aan NeoOffice). Gezien de grootte en complexiteit van een project met als basis OpenOffice.org ( en dat er ook volledig compatibel mee is), is het onderhouden van NeoOffice een zo goed als voltijds werk geworden, Patrick en Ed hebben ongeveer 3000 uren en $4000, ≈ €3000 wisselkoers dd 03/2010, ( gedurende de periode van 2003 en 2004) besteed aan het onderhouden en ontwikkelen van NeoOffice.

Schermafbeeldingen van NeoOffice

NeoOffice/J 1.1 Alpha 2 Patch 4 (First public Aqua menu patch, 10-Nov-2004)


Bijkomende schermafbeeldingen die het proces van "Aquaficatie" illusteren zijn beschikbaar in het NeoOffice/J Screenshots Archive; huidige schermafbeeldigen kan men vinden op de NeoOffice Screenshots pagina.


Dit artikel in andere talen: English Français Italiano
Personal tools