NL:Historiek van NeoOffice en OpenOffice.org: Inleiding

From NeoWiki

Revision as of 16:52, 21 February 2010 by Yakusha (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Kort overzicht en Historiek van OpenOffice.org en de NeoOffice projecten

Dit overzicht en historiek omvat verscheidene pagina's. Klik op de links in de kader rechts om naar de vorige of volgende sectie te gaan.

Inleiding

Het wonderbaarlijke verhaal hoe NeoOffice ( voorheen NeoOffice/J) op de Macinthosh belandde lijkt in sommige opzichten veel op een piramide.

Aan de basis – de inspanningen van ontelbare programmeurs van over heel de wereld die zwoegden ( en nog altijd doen) aan StarOffice™ en Openoffice.org uitgaven voor Unix en Windows. Deze techno-tovernaars hebben van uit het niets verbazende tekstverwerker, werkblad, voorstelling, teken en database gereedschappen in het leven geroepen.

Na deze kolossale inspanning, werkte een veel kleiner aantal programmeurs hard ( en zonder enige financiële steun) om dit ongelooflijk complex programma over te zetten naar een versie die onder het X11 window systeem van Mac OS X kon werken. Deze verwezenlijking was niets minder dan opmerkelijk. Eindelijk, OS X gebruikers hadden ook toegang dit fantastisch kantoor pakket.

Artikel over Ed's toespraak over het over zetten (porting) van OO.oX11, 2002

Maar hoe nuttig het ook was, OpenOffice.org onder X11 zag er niet uit als een doorsnee Macintosch applicatie noch gedroeg het zich zo. Dus een gedeelte van de programmeurs die werkten aan de overzetting naar X11 besloten om nog een ANDERE stap te nemen. NeoOffice was het resultaat van veel vallen en opstaan om een kantoorpakket te maken dat zich uiteindelijk thuis voelde op het OS X bureaublad.

'T is nog niet 100%, maar het is stabiel en het maakt verbazende vooruitgang. Op dit moment, op top van de piramide, zijn er slechts TWEE ontwikkelaars die regelmatig aan NeoOffice werken. Maar, zoals jullie zullen lezen zijn dit geen gewone programmeurs!

Om te begrijpen hoe NeoOffice tot stand is gekomen, helpt het om te beginnen bij het begin ...


Dit artikel in andere talen: English Deutsch Français Italiano
Personal tools